Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

Josić: Vladajućima je Vukovar na zadnjem mjestu

Hina

Već sam to rekao, a sada ponavljam kako je nama bilo potrebno dva tjedna da prikupimo toliki broj potpisa, a njima četiri mjeseca samo da odluče hoće li potpise slati na provjeru ili ne



VUKOVAR – Ocjenom da vladajućima očito nije bitno što se događa u Vukovaru u kojemu, čini se, ne vide nikakve probleme, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara


Tomislav Josić komentirao je odluku Hrvatskog sabora koji je danas zadužio Vladu da provjeri potpise za referendum o dvojezičnosti koje je Stožer predao u prosincu prošle godine.


»Već sam to rekao, a sada ponavljam kako je nama bilo potrebno dva tjedna da prikupimo toliki broj potpisa, a njima četiri mjeseca samo da odluče hoće li potpise slati na provjeru ili ne. Rekli su nam kako Sabor nema nikakvog roka za tu proceduru, što znači da mogu raditi kako hoće i opstruirati prijedloge. To je žalosno, ali to je hrvatska svakodnevica«, izjavio je novinarima Josić.




»Ružno je što se saborska rasprava o problemima u Vukovaru stalno gura na zadnje mjesto. Vladajućima očito nije bitno što se događa u Vukovaru, niti žele o tome razgovarati jer izgleda ovdje ne vide nikakve probleme«, rekao je Josić.


Stožer je u prosincu prošle godine prikupio i Saboru predao više od 600 tisuća potpisa hrvatskih građana kojima se traži raspisivanje referenduma na kojem bi birači trebali odlučiti jesu li za to da manjine pravo na ravnopravnu službenu uporabu svojeg jezika ostvaruju u sredinama u kojima čine polovicu, umjesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.


Stožer je danas medijima poslao i priopćenje kojim reagira na jučerašnju konferenciju za novinare Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara i Saveza antifašističkih boraca i antifašista.


Te udruge optužuje da Stožeru podmeću »od Milorada Pupovca izmišljenu aferu« i namjerno proizvode kaos.


»Vrhunac jada je dovođenje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u vezu s anonimnim pozivom na bojkot trgovina u vlasništvu pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj unatoč jasnom stavu Stožera vidljivom iz našeg priopćenja dan ranije«, kaže se u današnjem priopćenju Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.