Filmska pljačka kod Crikvenice

ZATVOR DRUMSKIM RAZBOJNICIMA Presreli na cesti kod Crikvenice vozilo s novcem i – orobili ga

Fiore Vežnaver

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Kazne što ih je izreklo vijeće sutkinje Ike Šarić identične su onima koje im je ranije izreklo vijeće suca Saše Cvijetića, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje



RIJEKA Na ukupno 11 godina zatvora osuđena su jučer dvojica Zagrepčana zbog »filmskog« razbojstva na crikveničkom području u ljeto 2015. godine, kada su presreli automobil u kojem se prevozio novac crikveničke tvrtke Jadran, te oteli oko 855 tisuća kuna.


– Krivi su! – objavila je sutkinja Ika Šarić, predsjednica vijeća riječkog Županijskog suda, precizirajući da se 57-godišnji Ivica Bubić osuđuje na šest godina zatvora, dok je kazna za 59-godišnjeg Tomislava Lukačića pet godina zatvora. Crikveničkom Jadranu dosuđen je imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 14.246 kuna (mali dio otetog novca koji toj tvrtki nije vraćen), a tu svotu su dvojica osuđenih dužna solidarno namiriti.



Bubićev branitelj, odvjetnik Slobodan Večerina, u svojoj završnoj riječi je, pledirajući za oslobađajuću presudu, istaknuo da je teško vjerovati da bi netko tko ima namjeru oteti novac i presreće auto za koji zna da prevozi novac, kako to tvrdi optužba, propustio pregledati torbicu vozača koju je imao kod sebe, a u njoj su bile 33 tisuće eura.




Kao i Bubićev, i Lukačićev odvjetnik Željko Andrijanić najavio je žalbu na presudu. Večerina je izjavio da će u žalbi ukazati i na, po mišljenju obrane, počinjenu procesnu grešku, vezanu za člana sudskog vijeća, a obrana smatra da se ta situacija može dovesti u vezu s razlogom što je doveo do ukidanja prve presude.



S obzirom na visinu zatvorske kazne, obojici je automatski produžen pritvor u kojem se nalaze od početka rujna 2015. godine, a to vrijeme, gotovo dvije godine, uračunava im se u izrečenu kaznu.


Zatvorske kazne što ih je dvojici Zagrepčana izreklo vijeće sutkinje Ike Šarić identične su onima koje im je ranije izreklo vijeće suca Saše Cvijetića, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje, pred novo sudsko vijeće. Ni jučerašnja presuda nije pravomoćna, i obrana i optužba imaju pravo žalbe.


Iskočio iz vozila 


Bubić i Lukačić su i na ponovljenom suđenju oglašeni krivim za »filmski« prepad što se zbio 31. kolovoza 2015. godine, oko 8.40 sati, na cesti na Kačjaku. Zajedno s trećim ortakom, čiji identitet nije poznat, automobilom peugeot 206 pretekli su i zapriječili put fordu fiesti, u vlasništvu crikveničkog Jadrana, kojim se prevozio utržak te tvrtke. Vozač fieste bio je primoran zaustaviti auto, a Bubić i Lukačić su zatražili od njega da izađe iz auta pa mu zaprijetili pištoljem i elektrošokerom. Nakon toga su mu zavezali ruke iza leđa, naveli ga da sjedne na stražnje sjedalo fieste pa krenuli u smjeru Rijeke. On je putem u Dramlju uspio iskočiti iz vozila s oko 30 tisuća eura, dok su razbojnici zadržali 855 tisuća kuna. Obojica su uhićena već nakon nekoliko dana u velikoj policijskoj akciji, Bubić je uhvaćen na Krku, a Lukačić na zagrebačkom području.


Sutkinja Ika Šarić je u obrazloženju presude naglasila da je vijeće ocijenilo dokazanim da su dvojica optuženih počinila razbojstvo. Nisu prihvaćene tvrdnje obrane da ih nije zanimao novac, već su zaustavili auto na nagovor trećeg ortaka kako bi utvrdili da li u njemu ima oružja i eksploziva.


– Sve jasno upućuje na to da ste krenuli u razbojstvo, a ne izvide ima li oružja u autu – istaknula je sutkinja Šarić, dodajući da su, uostalom, presreli auto što prevozi poštu, a ne oružje. Taj su auto i pratili prije pljačke. Nasuprot tvrdnjama obrane da optuženici nisu postupali s izravnom namjerom da počine razbojstvo i da im nije bio cilj otimanje novca, predsjednica sudskog vijeća navela je da na izravnu namjeru ukazuje činjenica da su u autu unajmljenom radi pljačke imali rotacijsko svjetlo kakvo ima policija, vatreno oružje, šoker i vezicu za vezivanje, a na rukama prozirne rukavice.


Zaustavljen na Krku 



U sudnici su jučer pročitane obrane što su Bubić i Lukačić dali na prvom suđenju. Bubić je tada ispričao da je čovjeku, koji se u optužnici navodi kao treći jatak, bio dužan 3.000 eura, da ga je zbog toga učestalo nazivao, a na koncu predložio da »odradi« nešto za njega, da će zaustaviti kurira koji nosi poštu za hotele, a on (Bubić) će pregledati auto i vozača jer mu taj čovjek zbog nekog oružja duguje novac. Bubić je poslije pljačke otišao u Zagreb, a tijekom tri dana treći ortak ga je, kako je rekao, učestalo nazivao i tražio da mu preda oteti novac. Pod tim pritiskom krenuo je za Rijeku, odnosno Krk, gdje je uhićen.


– Plan mi je bio ostaviti negdje novac i nazvati anonimno policiju da dođu po njega pa onda da rješavaju tko stoji iza svega – kazao je Bubić.



– Ne zbog oružja, o kojem govorite, nego zbog toga da ne ostavite tragove dok se nastojite domoći novca – podvukla je sutkinja u svom obraćanju optuženicima, apostrofirajući da su prisilili žrtvu razbojstva da sjedne na stražnje sjedište auta i vozili ga, iako su uvidjeli da nema oružja o kojem govore na suđenju. Oteti novac nije podijeljen, a pitanje je gdje je završio mali dio (oko 14 tisuća kuna) nepronađenog novca. Nisu prihvaćene tvrdnje optuženih da nisu imali namjeru išta činiti s otetim novcem, odnosno da bi ga ionako vratili. Vijeće je odbacilo i Bubićevu priču da je tri dana nakon prepada otišao iz Zagreba na Krk, gdje je i zaustavljen s otetim novcem, kako bi riješio neka pitanje s trećim jatakom, a novac vratio.


Sutkinja Šarić je obrazložila da je Bubiću odmjerena veća kazna jer je on bio inicijator, ukazujući i da je u Zagrebu unajmio auto radi prepada samo dan nakon što mu je istekla kazna za ranije kazneno djelo i dok obavlja rad za opće dobro na slobodi. Obojici je pri odmjeravanju kazne otegotnim cijenjena ranija osuđivanost. Sutkinja je konstatirala da činjenično stanje u inkriminiranom događaju nije u potpunosti utvrđeno, ali je to zbog toga što optuženici nisu željeli odgovarati na pitanja suda i optužbe, mimo obrane koju su sami iznijeli.