Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
Sportska manifestacija

Slavljenje tradicije neretvanskih lađa i pobjeda: Gusari iz Komina pobjednici 20. Maratona lađa

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 12. kolovoz 2017. u 18:14 2017-08-12T18:14:00+02:00

NOVO 20.00  Gusari iz Komina pobjednici su neretvanskog Maratona lađa, 20. jubilarnog po redu, koji je održan u subotu na relaciji Metković – Ploče, drugo mjesto zauzeli su prošlogodišnji pobjednici posada Argo iz Bjelovara, dok je treće mjesto osvojila posada Stablina.
»Maraton lađa» amatersko je sportsko natjecanje u utrci starih izvornih plovila – lađa na rijeci Neretvi, od Metkovića do Ploča na natjecateljskoj stazi dugoj 22,5 kilometara.

Ovogodišnjoj utrci nazočio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
Program je započeo u Metkoviću svečanim mimohodom pred postrojenim lađarskim udrugama, nakon čega su dužnosnici, među kojima i predsjednik Sabora uputili prigodne riječi.

Program se nastavio druženjem s građanima. Nakon intoniranja himne Republike Hrvatske, natjecanje je u Metkoviću započelo u 17 sati nakon što je početak označen plotunom kuburaške skupine.

Lađarske ekipe, a bilo je ih je 30 s ukupno 300 veslača stizale su na cilj u Ploče od 19,15 do 20 sati.
Svečani završetak 20. Maratona lađa očekuje se u 21 sat kada će biti dodijeljene nagrade pobjednicima pri čemu će predsjednik Sabora uručiti Veliki štit.

---------------

Maraton lađa, 20. jubilarni po redu, počeo je u subotu ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 30 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u starim izvornim plovilima (lađama) u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometar od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu.

Natjecanje ploveći u posebnom brodu prati predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je pokroviteljica manifestacije.

Jandroković je prije starta istaknuo kako je Maraton lađa u proteklih 20 godina razvio svoj sportski, kulturni i turistički karakter i postao jedna krasna tradicija koja okuplja ljude iz cijele Hrvatske, te je pritom podsjetio kako je prošle godine na tom maratonu pobijedila posada iz njegovog rodnog Bjelovara.

»Po mom mišljenju ovdje je najvažnije slavljenje hrvatske neretvanske tradicije, odnosno tradicije neretvanskih lađa i pobjeda kroz bogatu hrvatsku povijest,« istaknuo je Jandroković. Također je rekao kako je Maraton lađa na Neretvi vrlo važan za hrvatski identitet i daje dodatnu turističku dimenziju neretvanskom kraju koji tako postaje prepoznatljiv u Hrvatskoj i izvan nje.

Mate Granić je istaknuo kako je Maraton lađa na Neretvi sjajna sportska manifestacija koja istodobno baštini naše kulturne i povijesne vrijednosti, kako se izrazio, od Kneza Domagoja do Domovinskog rata.

»Ovo je ne samo sjajna sportska priredba nego je postala i važan dio naše turističke ponude i kulturne tradicije, a Neretvani i cijela Hrvatska mogu biti ponosni na ovu priredbu koja je odlično organizirana,« poručio je Granić.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, koji je bio i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, rekao je kako Maraton lađa već 20 godina pronosi ime svojeg kraja i ime Neretve.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je Maraton lađa manifestacija viteštva, izdržljivosti i želje za pobjedom.
Na brodu koji prati Maraton lađa od Metkovića do Ploča su, osim Jandrokovića i Granića, i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, HDZ-ov saborski zastupnik Branko Bačić te Mostovi saborski zastupnici Miro Bulj i Nikola Grmoja.

Pobjedniku Maratona lađa večeras će u Pločama biti uručen veliki prijelazni Domagojev štit, te mali štit u trajno vlasništvo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!