Deficitarna zanimanja

Slastičarima, limarima i mesarima 750 kuna mjesečno od države

Gabrijela Galić

Stipandirat će se  oko tisuću učenika / Arhiva NL

Stipandirat će se oko tisuću učenika / Arhiva NL

Naime, Ministarstvo poduzetništva i obrta koje je uz pomoć europskih fondova osiguralo devet milijuna kuna za stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima tijekom cijelog rujna zaprimat će prijave učenika za stipendiranje. Kako je najavljivano, stipendirat će se oko tisuću učenika, a svi oni koji prođu na natječaju potporu će primiti u dva obroka



ZAGREB  Slastičari, limari, mesari deficitarna su zanimanja na području Primorsko-goranske županije, a učenici koji će za koji tjedan sjesti u školske klupe kako bi naučili raditi slastice, trančirati meso ili obavljati limarske poslove, od 1. rujna mogu se početi prijavljivati za stipendije u iznosu od 750 kuna mjesečno.


Naime, Ministarstvo poduzetništva i obrta koje je uz pomoć europskih fondova osiguralo devet milijuna kuna za stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima tijekom cijelog rujna zaprimat će prijave učenika za stipendiranje. Kako je najavljivano, stipendirat će se oko tisuću učenika, a svi oni koji prođu na natječaju potporu će primiti u dva obroka.


Kao prvo razdoblje isplate potpore računa se period od rujna do kraja prosinca ove godine, a kao drugo od siječnja do kraja kolovoza iduće godine. Pritom bi na računima učenika koji prođu na natječaju kompletna potpora za školsku godinu koja kreće za 10-tak dana trebala biti isplaćena do kraja veljače iduće godine.




Autolakireri, autolimari, automehaničari, bravari, dimnjačari, galanteristi, instalateri grijanja i klimatizacije, krovopokrivači, kuhari, konobari, mesari, pekari, vodoinstalateri, samo su neka od 21 detektiranog deficitarnog zanimanja. No, lista se može proširiti, a  to ovisi o podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i njegovih područnih službi. Upravo je limar kojih nedostaje na području Primorsko-goranske županije jedno od takvih zanimanja. A, iako se čini da obrazovni sustav svake godine iz školskih klupa izbaci dovoljno frizera i kozmetičara, i njih nedostaje u nekim djelovima zemlje. Tako su ta dva zanimanja, primjerice, prema podacima HZZ-a deficitarna na otocima Braču, Hvaru i Visu.


Učenici srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta prijavu za državnu potporu, odnosno stipendiju, među ostalim, mogu podnijeti ako im je prosjek ocjenja završnog razreda osnovne škole, odnosno prethodno završenog razreda srednje škole minimalno 2,50 te savladavaju nastavnih program u kojem se obrazuju bez ponavljanja razreda. Ne smiju biti korisnici stipendije ili potpore za školovanje iz nekog drugog izvora. Njihove prijave će se bodovati, a naveći mogući broj bodova kojeg učenik može dobiti je 136. Osim uspjeha, učenicima se boduje i materijalni status, posebne obiteljske prilike, sudjelovanja na natjecanjima.  


Kako bi se učenicima bilo lakše snalaziti, i Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je na svojim mrežnim stranicama popis deficitarnih obrtničkih zanimanja prema podacima svojih područnih ureda.