Hrvati prosvjeduju (samo) na društvenim mrežama

Slab odaziv na prosvjed “Otpor sistemu”: u Zagrebu privedeno 12 osoba, u Rijeci 50-ak prosvjednika

Hina

 Na pozive preko društvenih mreža na prosvjed nezadovoljstva i podrške prosvjednicima u Bosni i Hercegovini, u Osijeku i u Rijeci okupilo se tek po pedesetak građana



ZAGREB, RIJEKA, OSIJEK Tijekom prosvjeda koji je danas putem facebooka organiziran u Zagrebu policija je privela 12 osoba, a među njima i jednog pijanog prosvjednika koji je napao službenu osobu.  Na prosvjedu, koji je počeo u podne na Trgu bana Jelačića, po policijskoj procijeni okupilo se oko 150 građana, koji su potom pokušali otići do Markova trga, ali ih je policija zaustavila kod Kamenitih vrata. Nakon što su prosvjed nastavili šetnjom po centru grada, gdje su bili i pred sjedištem SDP-a, pokušali su još jednom otići na Gornji grad iz Tomićeve ulice, ali ih je policija blokirala na Katarininom trgu.


Od 12 privednih, jedna osoba kojoj je izmjereno više od dva promila alkohola u krvi bit će zbog napada na službenu osobu najvjerojatnije kazneno prijavljena, a ostale prekršajno, doznaje se u policiji.Organizatori su u najavi prosvjeda putem facebooka poručili kako je vrijeme da se izvrši udar na vlast. »Moramo izboriti konačnu pobjedu hrvatskoga naroda nad izdajicama i lopovima koji nam oduzimaju zadnji pedalj zemlje, zadnju kunu iz džepa«, objavljeno je na facebook stranici »Otpor sistemu«. Prosvjednici su na putu prema Gornjem gradu uzviklivali »Svi na ulice« i »Zovi samo zovi«, dok su ispred SDP-a vikali »lopovi« i tražili smjenu Slavka Linića.Na početku prosvjeda jedan je građanin, koji je rekao da nije organizator, recitirao pjesmu »Nebo zvoni«. Medijima je rekao da su sve vlade sestrinske jer rade za korporacije, a protiv naroda.Dolazak na prosvjed najavilo je na stranici »Otpor sistemu« 4500 ljudi, no na kraju se pokazalo da ih je došlo 30 puta manje.

 Na pozive preko društvenih mreža na prosvjed nezadovoljstva i podrške prosvjednicima u Bosni i Hercegovini, u Osijeku i u Rijeci okupilo se tek po pedesetak građana.


 U središtu Rijeke je održan mirni prosvjed u kojemu je sudjelovalo 50-ak ljudi. Prosvjednici su prošli riječkim Korzom iskazujući nezadovoljstvo vlašću, stanjem u zemlji te zbog lošeg položaja mladih i njihove neizvjesne budućnosti. Neki su isticali da Vlada nije sposobna osigurati bolji život za građane, da nije napravila bitne reforme te da bi stoga trebala posao prepustiti sposobnijima.




 Među prosvjednicima su bili poznati riječki aktivist Marin Miočić Stošić, poduzetnica Slavica Šota i drugi. 


 U Osijeku prosvjeda nije ni bilo je nije bio prijavljen policiji, a na središnjem Trgu Ante Starčevića okupilo se 50-tak mladih i građana koji su izrazili nezadovoljstvo što se nisu pojavili ni oni koji su preko društvenih mreža pozivali na prosvjede. Ipak, nekolicina ogorčenih građana uputila je poruke Vladi i svim strukturama vlasti da većina građana živi ispod minimuma ljudskog dostojanstva, te posebno upozorili na veliki problem nezaposlenih mladih osoba.


Četiri policajca legitimirali su i uzeli podatke od šestorice mladića što je izazvalo revolt kod dijela okupljenih.


 Organizatori prosvjeda ACTA iz 2012. godine koji su danas bili na Trgu Ante Starčevića također su izrazili nezadovoljstvo što se oni, koji su preko društvenih mreža pozivali građane, nisu ni pojavili. Smatraju da su se prosvjedi prema protokolu trebali prijaviti policiji, te da nema razloga što to nije učinjeno.


 Dvoje je držalo transparent na kojem je s jedne strane pisalo »Podrška Imunološkom zavodu u Zagrebu, volimo vas« a s druge strane »Gdje je nestao čovjek«.


 Dio okupljenih vjeruje kako su mladi uplašeni te da je neuspjelom prosvjedu u Osijeku »kumovao« i gradonačelnik Vrkić koji je prošli tjedan optužio HDSSB da će namjerno izazvati »kaos u gradu i bosanski scenarij prenijeti u Osijek«.


 Na Trg Ante Starčevića došao je i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je rekao da je došao vidjeti što se događa.


»Sada je jasno kako su optužbe gradonačelnika i ostalih zlonamjerne, jer vjerujte, kada HDSSB nešto organizira, onda to izgleda sasvim drukčije«, rekao je Šišljagić, osvrnuvši se na neka medijska nagađanja da iza poziva na prosvjed stoji HDSSB.