Dva skupa

Slab interes za prosvjede pred zgradom Ministarstva obrane: Stotinu za, stotinu protiv vojnog roka

Boris Pavelić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Saborski zastupnik Željko Glasnović prosvjednike protiv vojnog roka nazvao "biološkim izrodima", "anarhomomuistima i jugonacionalistima" te "ljudima koji nikad nisu željeli hrvatsku državu"



Dvije skupine sa stotinjak prosvjednika u svakoj demonstrirale su danas pred zgradom Ministarstva obrane u Zagrebu za i protiv uvođenja obveznog vojnog roka, u mirnim prosvjedima koje je razdvajala interventna policija.


Neposredno pred ulazom u zgradu ministarstva okupilo se nekoliko desetaka podržavatelja obveznog vojnog roka, uglavnom ratnih veterana, među kojima i jedan stopostotni ratni invalid. Pozvala ih je Udruga hrvatskih branitelja RH iz Đurđevca, čiji je predsjednik Dražen Šemovčan novinarima kazao kako “vojni rok mijenja čovjeka nabolje”, predlažući vladi da razmotri šestomjesečni vojni rok. 


Na taj je skup došao i saborski zastupnik Željko Glasnović, koji je prosvjednike protiv vojnog roka nazvao “biološkim izrodima”, “anarhomomuistima i jugonacionalistima” te “ljudima koji nikad nisu željeli hrvatsku državu”.




Ti Glasnovićevi “biološki izrodi”, pak, bili su uglavnom dvadesetogodišnji studenti koje je, pedesetak metara dalje, okupila Radnička fronta. “Nećemo ginuti za tajkune i političare”; “Nisam dijele Hrvatske, već majke i oca”; “Kolinda, šalji svoju, a ne našu djecu u rat”; “Ne ratu među narodima, ne miru među klasama”; “Topovsko meso ne hrani gladan narod” – to su poruke što su ih istakli na svojim transparentima. 


“Nama treba posla, a ne vojni rok”, poručio je mladi član RF-a David Bilić. “Nećete mi mazati oči nacionalizmom i militarizmom, i nećete me huškati ni na koga! Hoću mir, slobodu, posao i kruh, i ništa više!”, poručio je mladi aktivist, praćen glasnim bubnjanjem ženskog bubnjarskog sastava “Drum’n’bijes”.