Imperija uzvraća udarac

Skupina SDP-ovih gradonačelnika protiv inicijative za Bernardićev opoziv: ‘Molimo da se na nas ne vrši pritisak’

Tihana Tomičić

Davor Bernardić / Snimio Denis LOVROVIĆ

Davor Bernardić / Snimio Denis LOVROVIĆ

Pismo su među ostalima potpisali gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić



RIJEKA Čini se da »imperija uzvraća udarac«: i prije nego je najavljeno pismo kojim će se zatražiti opoziv predsjednika stranke Davora Bernardića predano Ibleru, oglasili su se oni gradonačelnici i dužnosnici SDP-a koji sada u svom pismu, kako javlja Večernji list, tvrde da ne pristaju na takve pritiske, i poručuju »molimo da se na nas ne vrši pritisak da stavljamo svoj potpis na pismo koje ne nudi nikakva konkretna rješenja.


Pismo su među ostalima potpisali gradonačelnik Trogira Ante Bilić, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, a kako se saznaje na Jakšićevu inicijativu saziva se i koordinacija gradonačelnika SDP-a koja djeluje unutar stranke, te se očekuje da će se ondje pojaviti svi gradonačelnici koji ne pristaju na inicijativu Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića, Vojka Obersnela i ostalih koji traže da se Bernardić povuče s čela stranke.


To bi onda bio odgovor na inicijativu »urotnika« jer je ideja da se na Ibleru okupe i uslikaju i oni koji su protiv takvog načina svrgavanja Bernardića, jednako kao što su bili zamislili i inicijatori potpisivanja prvog pisma.




Pismo SDP-ovih gradonačelnika, koje je poslano svima u stranci, donosimo u cijelosti:


»Poštovani članovi predsjedništva SDP-a, mi, SDP-ovi gradonačelnici i načelnici, kao i brojni naši članovi i glasači, s velikom pozornošću pratimo najnovije događaje u našoj stranci, odnosno u njezinom vrhu. Ovi događaji, brojne inicijative koje se prezentiraju putem medija, dodatno destabiliziraju stranku i umanjuju izglede da SDP ostane relevantan politički čimbenik u našoj zemlji kojoj je potrebna snažna demokratska, moderna i socijalno osviještena stranka.


Hrvatska u stanju u kakvome se trenutno nalazi, zemlja u kojoj se sve glasnije čuju glasovi iz 19. stoljeća, treba snažnu socijal-demokratsku stranku koja će biti stup obrane pred raznim retrogradnim pokretima i inicijativama. Ovakav SDP, razoren unutarnjim sukobima i borbom za prevlast raznoraznih struja, prestat će biti politički relevantan čimbenik, a još manje nekakav jamac demokratske i moderne zemlje.


Zato je sada, više no ikad prije, važno preispitati odnose u stranci i njezinom vodstvu, ali raspravom u stranci – na stranačkim tijelima. SDP će svoju snagu moći pokazati smo onda i ako svoje probleme riješi unutar stranke. Ako je to promjena predsjednika i vodstva stranke, novi izbori ili neko treće rješenje, to mora biti demokratski proces usmjeren i vođen važnim ciljem: snažan i demokratski SDP u modernoj i demokratskoj Hrvatskoj.


Svi oni koji sudjeluju u različitim inicijativama kojima smo svjedoci ovih dana moraju s velikom pažnjom komunicirati sadržaje svoje inicijative, ali ne smiju koristiti imena nas gradonačelnika i načelnika koji smo zainteresirani jedino za snažan SDP.


Molimo da se na nas ne vrši pritisak da stavljamo svoj potpis na pismo koje ne nudi nikakva konkretna rješenja. Mi najbolje znamo da se izbori ne mogu dobiti puštanjem „spinova“, kao ni svađama, već samo ustrajnim radom i odgovornošću, uz posvećenost svojim građanima i njihovim problemima. To je recept i za naš SDP”.


– bit ćemo onoliko snažni koliko će nas građani prepoznati kao one koji imaju odgovore za stanje i probleme s kojima se svakodnevno susreću. Samo takav SDP će pružiti nadu našim građankama i građanima koji su izgubili vjeru i nadu u budućnost. A najnoviji događaji u našoj stranci dodatni su im argument u sveprisutnom pesimizmu. Pozivamo sve vas iz vrha stranke koji ste glavni protagonisti ovih događaja, ali koji ste i odgovorni vlastitom pozicijom i izbornim legitimitetom, da svoje djelovanje podredite glavnom cilju: završetku unutarstranačkih sukoba i osnaženju stranke. Ako to podrazumijeva i nove izbore unutar stranke za predsjednika i predsjedništvo, onda takvu odluku treba donijeti na tijelima stranke, a ne putem kojim jedino rušimo naš SDP’, stoji u pismu gradonačelnika.