Sljedećeg tjedna u Mimari

Skup Inicijative mladih za ljudska prava: Zagreb šalje “globalni glas za demokraciju”

Boris Pavelić

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Sljedećeg tjedna u Zagreb dolazi više od tristo aktivista za ljudska prava iz 27 država, koji će sudjelovati na „Zagrebačkom summitu mladih“



Više od tristo aktivista za ljudska prava iz 27 država svijeta sudjelovat će sljedećeg tjedna na „Zagrebačkom summitu mladih“, koji u muzeju Mimara od 6. do 9. studenoga organizira Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).


„Okupit ćemo se oko zajedničkih globalnih izazova za demokracije u cijelome svijetu. Ovaj summit organiziramo kako bismo zajedno s mladima koji se zalažu za demokratizaciju diljem svijeta artikulirali generacijski odnos prema suvremenim izazovima demokratske regresije“, stoji u najavi događaja koji je YIHR objavila danas, uz dodatak kako je „suradnja na globalnoj razini posebno važna kod univerzalnih vrijednosti, kakva je i demokracija“.


Očekuje se da će skup na kraju „formirati vlastiti odgovor na izazove demokraciji – globalni glas za demokraciju“.




Sudionici stižu iz SAD-a, Rusije, Venezuele, Kube, Ukrajine, država Afrike, ali i iz Europe te bivše Jugoslavije. Govorit će, među ostalima, čelnici američke Nacionalne zaklade za demokraciju, bivši novinari francuskoga satiričkog lista Charlie Hebdo, vođe pokreta Open Russia i mnogi drugi. 


Na kraju skupa, zajedničku konferenciju za novinare održat će predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava iz svih država bivše Jugoslavije.