Zapadnoistarski ribari u središtu medijske pažnje

Skandal ujedinio istarske ribare: Protiv arbitraže i oni koji su je podržavali

Denis Romac

Zapadnoistarski ribari ovakav su rasplet i očekivali. Upravo zbog toga su, naime, listom bili protiv arbitražnog sporazuma, smatrajući ga rezultatom političke ucjene i dokumentom koji je imao malo veze s međunarodnim pravom



Na njih smo skoro zaboravili, a prije desetak godina su gotovo svakodnevno bili u vijestima i na televizijskim ekranima, žestoko se boreći protiv bilo kakvog popuštanja sa Slovenijom oko razgraničenja na moru. No otkako je rješavanje graničnog spora prepušteno arbitražnom sudu, malo ih je tko pitao za mišljenje. Što misle o samom arbitražnom sporazumu pokazali su u studenome 2009. godine, u vrijeme njegova potpisivanja, kada su sa 40-tak ribarskih brodica u prosvjednom konvoju stigli do sredine Piranskog zaljeva, gdje su puštali u more plutače s hrvatskom zastavom, poručujući vlastima u Zagrebu gdje je po njihovom mišljenju crta razgraničenja između Hrvatske i Slovenije na moru. 


No sve je ostalo na tome. Granični spor ubrzo je pao u zaborav. Njegovo prepuštanje arbitražnom sudištu značilo je da taj prijepor više nije bio vruće političko pitanje. Umjesto političara, o njemu su trebali odlučiti međunarodni pravni stručnjaci, koji preferiraju kabinetske rasprave iza čvrsto zatvorenih vrata i ne vole javnost. A onda se preko noći sve promijenilo. Najprije mediji u Srbiji, a onda i u Hrvatskoj, objavili su transkripte i snimke razgovora slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i slovenske agentice za arbitražu Simone Drenik u kojem njih dvoje dogovaraju taktiku kojom će utjecati na ostale članove arbitražnog suda, ne bi li isposlovali što povoljniju odluku za Sloveniju. Šokantno otkriće varanja na arbitraži dovelo je u pitanje pristranost arbitražnog suda, dok upravo o tome ovisi vjerodostojnost svake arbitraže. 


Spor na prekretnici


No zapadnoistarski ribari, iako očito uživaju u činjenici da su ponovno u središtu pažnje i da ih opet pitaju za mišljenje, ne čine se iznenađeni. Oni su, naime, takav rasplet i očekivali. Upravo zbog toga su, naime, listom bili protiv arbitražnog sporazuma, smatrajući ga rezultatom političke ucjene i dokumentom koji je imao malo veze s međunarodnim pravom. Da, međunarodnim pravom, jer koliko god to nekima bilo čudno, ovi su ribari doista posebna sorta: bez obzira na uglavnom skromno formalno obrazovanje, oni suvereno barataju osnovnom međunarodnopravnom terminologijom i poznaju glavne pravne karakteristike hrvatsko-slovenskog graničnog spora, iako će nam u razgovoru stalno napominjati da su oni ipak samo ribari. Neki od njih svih ovih godina redovito su komunicirali s hrvatskim pravnim stručnjacima, osobito u vrijeme kada je granični spor bio na prekretnici, kao što je bio slučaj prije šest godina, u vrijeme kada je prelomljena odluka o arbitražnom sporazumu. A kako je velika većina hrvatskih međunarodnopravnih stručnjaka tada bila žestoko protiv arbitražnog sporazuma, smatrajući da taj sporazum jednim svojim člankom prejudicira ishod arbitraže i dovodi slovensku stranu u privilegiran položaj, i ribari su bili uvjereni da sporazum valja odbaciti. 

Jedini tamošnji ribar koji je svojedobno bio podržao arbitražni sporazum bio je ribar iz Savudrije Danilo Latin, no i on je nakon otkrića prljavih igara oko arbitraže promijenio mišljenje. Latin danas kaže kako bi za Hrvatsku bilo najbolje da se što prije izvuče iz arbitražnog postupka. »Hrvatsko povlačenje u ovom je slučaju rezultat saznanja da arbitražni sud kao međunarodna institucija ne poštuje pravila igre na koja se sama obvezala«, zbori Latin, koji u ovom pitanju nema nikakvih dilema, jer, kako kaže, bolje je nikakvo od lošeg rješenja. Bolje je, kaže, odgoditi rješavanje spora sve dok nismo sigurni u nepristrano suđenje nego dobiti nešto što više neće biti moguće popraviti. Do konačnog rješenja, kad god do njega dođe, ostaje vrijediti sadašnje stanje, a s tim stanjem savudrijski su ribari zadovoljni. 


Partija pokera




Latin, s kojim razgovaramo na ugodnoj terasi restorana podno znamenitog savudrijskog svjetionika, objašnjava kako je u vrijeme prihvaćanja arbitraže bio uvjeren da je granični problem pravno pitanje, koje treba riješiti pravnim putem. Mislio je da upravo međunarodna arbitraža predstavlja taj »pravni put«, iako nema nikakvih dvojbi o tome s kakvim su argumentima jedna i druga strana ušle u ovaj spor. »Hrvatska jedina ima ulog u ovoj partiji pokera, i to teritorijalni, dok su na slovenskoj strani svjesni da nemaju pravo i da nemaju što izgubiti. Sve što dobiju za njih je dobitak«, uvjeren je Latin. Svoje riječi Latin ilustrira donoseći veliku uokvirenu geografsku kartu zapadne Istre i cijelog Tršćanskog zaljeva, pokazujući na njoj more – Latin kaže da je riječ o oko 150 kvadratnih kilometara mora – koje bi Hrvatska mogla izgubiti ako Slovenija u arbitraži dobije teritorijalni kontakt s međunarodnim vodama. 


Kukavičje jaje


Ovaj ribar, međutim, uvjeren je da takvo razgraničenje nikad neće biti moguće realizirati jer su ribari s tog područja i dosad svojim aktivnostima uspijevali prisiliti političare da promijene svoje stavove i uvaže »nacionalne interese«. Latin, a to će vam reći skoro svaki ribar s tog područja, uvjerava da ovdje nije riječ samo o interesima nekolicine istarskih ribara, dakle interesima 50-tak ribarskih obrta, već o pitanju nacionalnog teritorija i nacionalnog suvereniteta, a s tim nema šale. 


Njegov kolega iz Umaga Danielle Kolec, koji je svojedobno naslijedio Latina na čelu ceha ribara Bujštine, a danas vodi udrugu profesionalnih ribara »Mare Croaticum« – iako je, naravno, i on uvjeren da Hrvatska u ovom trenutku mora trenutačno napustiti arbitražni postupak – puno je pesimističniji i uvjeren je da se to na kraju ipak neće dogoditi. Kolec, naime, sumnja u sposobnost hrvatskih političara, a iz svake njegove rečenice progovara dvojba u njihovo poštenje i vjerodostojnost. 


Iako za njega ovo što se dogodilo nije nikakvo iznenađenje – ta on je od početka znao da je arbitražni sporazum podmetnut kao kukavičje jaje, zbog čega su on i njegovi istomišljenici od početka bili protiv tog sporazuma – Kolec jednostavno ne vjeruje da će naša politika znati iskoristiti tu situaciju i izaći iz tog lošeg i štetnog sporazuma. »Bit ću presretan ako griješim«, sumnjičav je Kolec, podsjetivši da su svojedobno, prije pet-šest godina, svi naši pravni stručnjaci bili protiv takvog sporazuma, ali da je on ipak prihvaćen, jer je politika imala neke druge prioritete. Bilo je to, naravno, u vrijeme kada je Slovenija pritiskala Hrvatsku blokirajući joj skoro polovicu pregovaračkih poglavlja, uz prijetnju da bez rješenja graničnog spora po mjeri i želji Ljubljane Hrvatska nikad neće postati članicom Europske unije. Rezultat te prijetnje i te ucjene je i arbitražni sporazum.  


Vlastita snaga


»Nisu Slovenci krivi za ovo što nam se dogodilo, krivi su naši političari – HDZ i SDP – jer su i jedni i drugi digli ruke za sporazum Jadranke Kosor i Boruta Pahora, a sjetite se riječi našeg stručnjaka Davorina Rudolfa, koji je govorio da će taj sporazum imati velike, neizbrisive posljedice. Sada se upravo to i događa«, podsjeća Kolec. No bez obzira na sve njihove međusobne nesuglasice i razlike ove ribare ujedinjuje neograničena, a vjerojatno i precijenjena, vjera u njihovu vlastitu snagu i odlučnost. Latin će tako podvući da su ribari bili kadri utjecati na političare i prisiliti ih da korigiraju svoje stavove, dok Kolec s ponosom naglašava kako su se sami ribari »obranili«, jer država u ovom slučaju svoj posao nikad nije odradila do kraja, onako kako je to bilo potrebno. 



Joško Joras, koji je sve donedavno bio glavni protagonist incidenata na granici sa Slovenijom, a čiji bi posjed i kuća sudeći po informacijama s arbitraže koje su procurile ovih dana, ipak trebali pripasti Hrvatskoj, nije bio impresioniran najnovijim hrvatsko-slovenskim pravosudno-špijunskim skandalom, niti ga je želio komentirati. »Ne, hvala! Ugodan dan«, poručio nam je Joras s terase svoje kuće, ne želeći otvoriti svoja vrata.



Što će poduzeti ako stvari ipak krenu neželjenim smjerom? Jesu li ponovno spremni na prosvjede? Kolec je izričit: »Ne, nećemo prosvjedovati! Neka sve propadne, neka sve ide kvragu! Ja sam svoje napravio«.


Slovenski ribari na drugoj strani Piranskog zaljeva, čini se, nisu baš oduševljeni naglom obnovom medijske pozornosti za situaciju u njihovom akvatoriju. Piranski ribar Silvano Radin samo nam je spustio slušalicu prije nego što smo uspjeli objasniti o čemu želimo razgovarati. Drugi nam kažu da samo žele mirno ribariti, napominjući da se njihova ribarska flota – a riječ je o tek nekoliko ribarskih brodova – ionako ne može nositi s puno snažnijom flotom hrvatskih ribara, premda na slovenskoj strani vjerojatno i ne znaju da se mnogi istarski ribari uzdaju ulasku u program kojim EU nudi naknadu od desetak ili više tisuća eura za odustajanje od ribarstva i uništenje ribarskih koćarica ili plivarica.