Nakon inspekcijskog nalaza

Sirovatka smijenjen jer je plaćao bez natječaja i bez mjere

Ljerka Bratonja Martinović

Nalaz inspektora koji su mjesecima češljali poslovne knjige centra zaduženog za provedbu državne mature, potvrdio je brojne nepravilnosti u radu ustanove koju je Sirovatka vodio još od njenog osnutka 2006. godine



ZAGREB  Zbog dodjele poslova mimo javnog natječaja, isplate previsokih autorskih honorara za intelektualne i druge usluge, pokrivanje visokih iznosa putnih troškova, protuzakonite isplate prekovremenih sati i niza drugih primjera razbacivanja proračunskim novcem, Upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) smijenilo je ravnatelja Gorana Sirovatku, a tu će dužnost do izbora novog ravnatelja obnašati Alenka Buntić Rogić, načelnica Službe općih poslova i odnosa s javnošću.


Nalaz inspektora koji su mjesecima češljali poslovne knjige centra zaduženog za provedbu državne mature, potvrdio je brojne nepravilnosti u radu ustanove koju je Sirovatka vodio još od njenog osnutka 2006. godine. Zbog kršenja zakona o javnoj nabavi, zakona o radu i drugih propisa, inspekcijski je nalaz proslijeđen Ministarstvu financija i Državnom inspektoratu na daljnje postupanje. Isplata visokih honorara, zaključili su inspektori MZOS-a, ukazala je na mogućnost pogodovanja određenim osobama i dovela u pitanje kriterije kojima je biran tim ljudi angažiran na državnoj maturi. Tako je primjerice Katarina Cvijanović, defektologinja zagrebačke Osnovne škole Augusta Šenoe, primila honorar od 166.000 kuna za korekturu ispita i listova za odgovore, a autorske honorare u iznosima višim od 30.000 kuna primilo je još pedesetak osoba kojima je tijekom 2012. godine isplaćeno 2,5 milijuna kuna u neto-iznosu.


Načelnica u NCVVO-u Višnja Francetić, piše u inspekcijskom nalazu, tri je godine na račun povećanog opsega posla primala 15 posto veću plaću od one koja joj pripada, a Sirovatkinoj zamjenici Jasmini Muraja i načelnici Michelle Braš Roth zajedno je isplaćeno više od 200.000 kuna na račun troškova smještaja i avionskih karata na službenim putovanjima, na koja je lani potrošeno gotovo pola milijuna kuna. Muraja, koja je u Nacionalnom centru zaposlena mimo sistematizacije, u prvom je polugodištu odlukom ravnatelja primala i dodatak na plaću od 3.000 kuna mjesečno.




Uvjerljivo je najveći iznos za intelektualne usluge primio belgijski konzultant Eduardo C. Cascallar, s kojim je Sirovatka dvije godine za redom ugovorio savjetodavne usluge u razvoju završnih ispita što je NCVVO dosad stajalo više od milijun kuna. Tvrtka Asessment Group International, čiji je Cascallar direktor i zastupnik, primila je za svoj rad u prošlog godini naknadu od 65.000 eura, a Cascallaru je NCVVO pokrio i sve troškove dolazaka u Hrvatsku u iznosu od 76.412 kuna. Zanimljivo je da je belgijskoj tvrtki ovaj posao dodijeljen bez javnog natječaja,  temeljem pregovaračkog postupka bez prethodne objave, premda se po Zakonu o javnoj nabavi direktni poslovi smiju sklapati samo do vrijednosti od 70.000 kuna.


Inspekcija je u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje stigla nakon prošlogodišnje afere s državnom maturom, kad je zbog preteških pitanja i niske prolaznosti na testovima na koju su se žalili maturanti ministar Jovanović najavio detaljno preispitivanje rada Nacionalnog centra i prvog čovjeka te ustanove. Ministar Jovanović poručio je kako državna matura Sirovatkinom smjenom ni na koji način nije ugrožena.