Bivši ministar

Siniša Varga odgovorio na Milanovićev javni poziv: ‘On je moj prijatelj, ali nikome ništa ne dugujem’

Dražen Ciglenečki

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Milanovića držim prijateljem i poštujem njegovo pravo da drukčije gleda na stvari od mene. A za moje političke postupke kao saborskog zastupnika nitko osim mene ne treba se osjećati odgovornim, rekao nam je Varga



ZAGREB – Predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću se kao politički teret pripisuje podrška Vladi Andreja Plenkovića nekadašnjih zastupnika SDP-a, koje je on 2016. stavio na izbornu listu. Među njima je i bivši ministar Siniša Varga, kojem je, kao i ostalim SDP-ovim prebjezima, Milanović javno poručio da vrate saborski mandat. Varga to neće učiniti, ali ističe da se Milanovića ne treba smatrati odgovornim za njegov potez.


– Zorana Milanovića držim prijateljem i poštujem njegovo pravo da drukčije gleda na stvari od mene. A za moje političke postupke kao saborskog zastupnika nitko osim mene ne treba se osjećati odgovornim. Sve odluke donosio sam i donosim ako mislim da su u interesu građana ove zemlje. Tako sam se ponašao i kao član SDP-a i kao nezavisni zastupnik, a tako će biti i ubuduće. Ja sam se kao osoba i kao stručnjak ostvario u životu, pa sam tek onda ušao na političku scenu. Ne dugujem ni jednoj stranci svoju profesionalnu karijeru. Političku stranku ili grupaciju koja može potaknuti projekte za dobro građana, ja sam spreman podržati i sudjelovati u njihovoj realizaciji. Isprazne priče, ideološka nadmetanja, posebno na nevažnim temama i onima koje smo odživjeli u bližoj i daljnjoj prošlosti mene ne zanimaju, rekao nam je  Varga, kojeg smo zamolili za komentar Milanovićevih kritika na njegov račun.


On ističe da je SDP napustio zbog toga što je osjetio da “vodstvo stranke ne treba moje znanje i iskustvo”. Naknadno se priključio stranci Milana Bandića zato što, kaže, želi raditi na projektima važnim za Zagreb, u kojem je ta politička opcija važan čimbenik.




– Za vrijeme mog ministarskog mandata postignuti su očigledni pozitivni pomaci u zdravstvenoj politici i dostupnosti zdravstvenih usluga građanima. Moji nasljednici na ministarskom mjestu sve su brzo vratili na stanje prije toga. Tako je i danas. Projekte koje sam pripremio još u doba mojeg članstva u SDP-u, u Gradu Zagrebu su prepoznali kao ostvarive i korisne za najširi krug građana, a da bi se mogli realizirati morate imati podršku politike i izvršne vlasti. Prihvatio sam mjesto predsjednika Upravnog vijeća nastavnog zavoda za hitnu medicinsku pomoć grada Zagreba, kao volonter. Već smo krenuli u realizaciju nekih od projekata, uvođenja helikoptera u hitnoj medicinskoj službi, ambulanti za akutna stanja kako bi se riješio problem noćnih i dežurstva vikendima i praznicima, te drukčiju organizaciju djelatnosti pedijatrije i ginekologije na primarnoj razini, objašnjava Varga zašto se učlanio u Stranku rada i solidarnosti i postao njihov parlamentarni zastupnik.


Ali, na taj način je i ušao u većinsku koaliciju i podržava Vladu, za čijeg ministra Milana Kujundžića tvrdi da je kriv za neutraliziranje pozitivnih pomaka u sektoru zdravstva, što ih je Varga, smatra, napravio.


– Ova Vlada dobila je mandat na prošlim izborima. Ulazi u zadnju godinu svoga mandata i neka završe ono što su započeli i planirali. Građani će o njima reći svoj sud na izborima, opravdava Varga svoje priključenje parlamentarnoj većini.


Zanimalo nas je kako to da mu ne smeta činjenica da je predsjednik stranke koje je postao član čovjek kojem se sudi za teške zlouporabe položaja.


– Nisam ja ni tužiteljstvo, niti sud. O svemu tome mogu odlučivati jedino nadležna sudska tijela. O političkoj odgovornosti Milana Bandića, pak, odlučuju glasači. Zagrepčani su mu ponovno dali mandat, samo oni mu ga mogu oduzeti. Osim toga, nisam ja pristupio Milanu Bandiću nego Stranci rada i solidarnosti, zaključuje nekadašnji ministar u Milanovićevoj vladi.