Prisavlje

Siniša Kovačić jedini kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a?

Siniša Pavić

Zasad jedini poslao prijavu – Siniša Kovačić  / Foto S. ŠIMUNOVIĆ/CROPIX

Zasad jedini poslao prijavu – Siniša Kovačić / Foto S. ŠIMUNOVIĆ/CROPIX

Ne stigne li poštom u idućih nekoliko dana još koja prijava,  bit će ovo  izbori na kojima će se glasovati o samo jednom kandidatu



ZAGREB   Trideset dana za podnošenje prijave na natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a s jučerašnjim danom je isteklo. Ne stigne li poštom u idućih nekoliko dana još koja prijava, bit će ovo izbori na kojima će se glasovati o samo jednom kandidatu! Jer, kako nam je jučer kazao predsjednik NO-a HRT-a Šenol Selimović, točno je toliko prijava stiglo – jedna! Zna se i čija je, poslao ju je aktualni v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić.


Slaganja nema


 Od mogućih protukandidata Kovačiću spominje se tek ime HRT-ovog djelatnika, vrsnog dokumentarista, Domagoja Božidara Burića, dok je je HDZ-ov zastupnik Goran Marić svaki medijski spomen njega kao kandidata rezolutno demantirao.


Stigne li Burićeva prijava moglo bi se iz nje lako iščitati da u Domoljubnoj koaliciji nema slaganja ni oko ove teme, makar tad ostalo nejasno tko je tu Mostov čovjek, a tko HDZ-ov favorit. Ostane li pak ovo izbor s najmanje pretendenata na funkciju ravantelja ikada, demokratska procedura uvelike će nalikovati na izbor čelnog čovjeka HDZ-a gdje se također biralo između jednog kandidata. Je li interes za ovu funkciju tako mizeran baš zbog toga jer se pobjednik zna, ostaje svakom na vlastitu prosudbu.




No, ostane li Kovačićeva kandidatura jedina, pa ga Sabor i izbere za glavnog ravnatelja, bit će to dokaz kako je glasačko tijelo zadovoljno onim što je, zajedno sa suradnicima, napravio za svog v.d. mandata, dokaz da mu je bila pogođena v.d. predizborna kampanja za koje su se, između ostalog, dijelili otkazi poput onog Saši Kosanoviću, satirala satira i smjenjivao sav urednički kadar da bi se ustoličili ljudi od najvećeg ravnateljava povjerenja.


Objava NO-a


Koliko je prijava na natjećaj stiglo objavit će NO HRT-a krajem sljedećeg tjedna, nakon što prijave otvori i utvrdi njihovu valjanost. To je, međutim, tek jedna od stanica koju valja prijeći na putu do konačnog ustoličenja. Valjane prijave NO HRT-a šalje Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora koji je obavezan u roku od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na javni natječaj, obaviti razgovor s kandidatima koji ispunjavaju propisane uvjete za glavnoga ravnatelja HRT-a.


Odbor zatim podnosi Saboru prijedlog za imenovanje. Glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije imenuje Hrvatski sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika u Hrvatskome saboru. Teoretski, makar su izgledi mali, postoji još jedan scenarij, onaj da ova runda izbora padne u vodu i da se nastavi stanje prisavske privremenosti, ukoliko se sabornicima kandidat(i) ne svidi, ili ukoliko vladajuća koalicija procijeni da im je pametnije prvo promijeniti zakon o HRT-u pa po njemu birati ravnatelja.


Izvjesnije je, međutim, da ćemo prvo dobiti ravnatelja, a tek onda drugačiji Zakon o HRT-u, ako ništa ono zato što važeće odredbe ne traže nego »običnu« većinu za amenovanje prvog čovjeka Prisavlja.