Upozoravaju na zakonodavno nasilje

Sindikati prijete Vladi: Ako nećete dijalog, srest ćemo se na ulicama

Hina

»Ako i dalje mislite 'lomiti' sindikate, a ne voditi dijalog, vjerojatno ćemo se sresti na ulicama, ali tada nema mjesta dijalogu«, poručili su u dopisu Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću



ZAGREB – Četiri sindikalne središnjice zatražile su danas od Vlada da odustane od namjere da »zakonodavnim nasiljem potire institute kolektivnog pregovaranja i socijalnog dijaloga« te da ne uputi u saborsku proceduru zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, ističući kako je taj zakon direktan udar na slobodu kolektivnog pregovaranja.


»Ako i dalje mislite ‘lomiti’ sindikate, a ne voditi dijalog, vjerojatno ćemo se sresti na ulicama, ali tada nema mjesta dijalogu«, poručili su u dopisu Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske.


Pritom napominju kako se čini da, s obzirom na nepostojanje socijalnog dijaloga, jedinu komunikaciju s Vladom RH i premijerom osobno mogu ostvariti putem medija.




U dopisu sindikati navode osam razloga za povlačenje prijedloga zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, napominjući kao prvo da je namjeru o usvajanju tog zakona Vlada bila dužna prethodno staviti na dnevni red Gospodarsko-socijalnog vijeća.


Sindikalne središnjice smatraju kako je taj zakon direktan udar na slobodu kolektivnog pregovaranja i suspendira materijalna prava radnika u važećim kolektivnim ugovorima.


Ako je zakonom moguće suspendirati sklopljeni kolektivni ugovor onda više ne postoji niti jedan razlog za sklapanje novih te bi to bila konačna destrukcija sustava kolektivnog pregovaranja.


Time je zakon udar na demokraciju u dijelu socijalnog života, jer se volja građana, kao radnika, na sindikalno organiziranje, a time i pravo na borbu za svoja prava, poništava dekretom, smatraju sindikalci.


Upozoravaju kako je to već treći zakon kojim Vlada mijenja Zakon o radu, ovaj put tako što se za radnike u javnim službama ukida pravilo primjene najpovoljnijeg prava. Također osporavaju vladino pozivanje na ustavnu osnovu za taj zakon.


Smatraju kako sve to vodi daljnjoj pravnoj nesigurnosti i zasigurno nije poticaj investiranju u Hrvatsku.


Ako Vlada ne zaustavi zakon, on će se pridružiti onima koje sindikati već osporavaju na domaćim, europskim i međunarodnim institucijama, tijelima i organizacijama. Ovakva odluka, napominju, izravno je suprotna temeljnim konvencijama Međunarodne organizacije rada iz korpusa ljudskih prava, čime RH dovodi sebe u pitanje kao civilizirana zemlja europskoga socijalnog kruga.


»Već je svima jasno da Vladi za krpanje rupa u proračunu ponestaje vremena, ali to je njen propust: potrošila ga je smišljajući načine kako da ‘zaskoči’ sindikate (izmjena ZOR-a u dijelu produžene primjene kolektivnih ugovora i to drugim zakonom, poticanje podjela na sindikalnoj sceni i usvajanje destruktivnog tzv. Zakona o reprezentativnosti i dr.) samo nije učinila ono što je trebala: nije odmah sjela sa sindikatima za pregovarački stol i otvorila karte. Na ovakvo se ‘nasilje’ uzvraća ‘nasiljem’! Ako i dalje mislite vladati nad ljudima a ne za ljude, ako i dalje mislite ‘lomiti’ sindikate a ne voditi dijalog, vjerojatno ćemo se sresti na ulicama, ali tada nema mjesta dijalogu«, navodi se u dopisu koji su potpisali predsjednici sindikalnih središnjica – SSSH-a Mladen Novosel, MHS-a Vilim Ribić, HUS-a Ozren Matijašević i URSH-a Damir Jakuš.