Pregovori o povišici

Sindikati javnih službi bojkotiraju nastavak pregovora s Vladom

Gabrijela Galić

 Osim tri sindikata obrazovne vertikale na sastanku se ne bi trebali pojaviti ni predstavnici sindikata kulture, socijalne skrbi te medicinskih sestara i tehničara. Ti su sindikati Boži Petrovu, potredsjedniku Vlade i njenom glavnom pregovaraču uputili pismo podsjećajući ga da unatoč dogovoru, nisu dobili ni zapisnik, a ni Protokol o pregovaračkom procesu.



ZAGREB   Razgovori sindikata javnih službi s Vladom oko realizacije Sporazuma o plaćama bit će krnji, neće ih biti ili će se održati u punom sastavu. Naime, šest od osam sindikata potpisnika tog Sporazuma vjerojatno se neće odazvati sastanku sazvanom za utorak ujutro. Osim tri sindikata obrazovne vertikale na sastanku se ne bi trebali pojaviti ni predstavnici sindikata kulture, socijalne skrbi te medicinskih sestara i tehničara. Ti su sindikati Boži Petrovu, potredsjedniku Vlade i njenom glavnom pregovaraču uputili pismo podsjećajući ga da unatoč dogovoru, nisu dobili ni zapisnik, a ni Protokol o pregovaračkom procesu.


»Ugovor sa sindikatima javnih službi predstavlja ozbiljan teret za javne financije, znatno veći nego ugovor s državnim službama, i neobično je važno da iz prve ruke predsjednik Vlade dobije informaciju koje su konzekvence takvog ugovora kako bi mogao donositi kvalitetne odluke«, stoji u pismu sindikata kojim se traži da na sastanaku bude i Tihomir Orešković, predsjednik Vlade.


Sastanku bi se  trebala odazvati dva preostala potpisnika Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi te Hrvatski liječnički sindikat (HLS). »Naravno da idemo na sastanak«, kazao nam je Ivica Babić.  Da se Vlada prema sindikatima neoizbiljno ponaša, navodi Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva. No, sastanku će se odazvati. 




Sindikati državnih službi odazvat će se sastanku.  No, ukoliko sastanka s javnim službama ne bude, vjerojatno će i ti sindikati tražiti odgodu razgovora.