Zbog "odmazde Vlade"

Sindikati iz obrazovanja za rujan najavljuju referendum o ukidanju dodatka na plaću prosvjetarima

Hina

Po izračunima sindikata, ukidanjem tih naknada na godišnjoj se razini štedi 300 do 350 milijuna kuna, a do kraja ove godine tek 80 do 85 milijuna kuna. To i nije neka velika ušteda, a pogotovo nije blizu onih dvije milijarde kuna o čemu priča Vlada, kazao je Laktašić



ZAGREB – Čelnici tri sindikata iz područja obrazovanja učlanjeni u Maticu hrvatskih sindikata najavili su danas da će među svojim članovima, najvjerojatnije početkom rujna, provesti referendum o prošlotjednoj odluci Vlade o ukidanju dodatka prosvjetarima na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto ovisno o godinama staža te o tomu jesu li zbog sindikalnih zahtjeva u sporu s Vladom i treba li arbitraža.



Pregovarački odbori Vlade i sedam sindikata državnih službi nastavili su danas poslije podne u Banskim dvorima pregovore o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za 60.000 državnih službenika.Pred početak pregovora, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar tek je kratko novinarima rekao da je danas održan i međuresorski radni sastanak sindikata državnih službi na kojem su usuglašeni određeni stavovi. Više ćemo moći reći tek nakon sastanka, kazao je Lončar. Ministar financija Slavko Linić novinarima je izjavio kako je uvjeren da će se danas postići dogovor, jer su sindikati svjesni gdje se nalazimo i da dio ušteda treba učiniti i na izdacima za plaće. Na prethodnoj rundi pregovora Vlada i sindikati državnih službi suglasili su se da će pitanje privremene neisplate jednokratnih materijalnih prava, kao što su regres u idućoj i božićnica u ovoj i idućoj godini, biti riješeno potpisivanjem aneksa novom KU-u koji bi trebao vrijediti četiri godine.Pitanje jubilarnih nagrada i smanjenja dnevnica, trebalo biti riješeno u samom KU-u, a u vezi naknade za prijevoz osnovana je radna skupina koja je trebala izraditi prijedlog do danas.Za odricanje od većeg dijela materijalnih prava tijekom idućih godinu i pol dana Vlada zaposlenima u državnim službama nudi očuvanje plaća i radnih mjesta, a pristala je i na sindikalni zahtjev da se KU potpiše na četiri godine, iako je prvotno predlagala da vrijedi samo godinu dana.


O ishodu referenduma ovisit će i organiziranje štrajka prosvjetara na jesen, najavili su na konferenciji za novinare predsjednici Matice hrvatskih sindikata i Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec te Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić.




Ribić je najavio i da će se njegov sindikat znanosti i visokog obrazovanja, ako i kada nastupi primjena odluke o ukidanju naknada na plaću učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, tražiti odgodu i odreći se naknade od 2,3 posto što na plaći iz srpnja trebaju dobiti svi zaposleni u obrazovanju.


Dodao je da detalje o takvom činu solidarnosti trebaju još definirati, na što je Mihalinec kazao da bi to bio zapravo najveći čin solidarnosti među sindikatima otkako je samostalne Hrvatske.


Nazivajući odluku Vlade o ukidanje naknada na plaće od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima odmazdom, kaznom, ucjenom, osvetom prema prosvjetarima, jer se time neće puno uštedjeti, sva tri čelnika sindikata naglasili su i kako time Vlada pokazuje potpuno krivi smjer jer nijedna zemlja nije slično učinila obrazovnom sustavu koji jedino može pokrenuti zemlju.


Po izračunima sindikata, ukidanjem tih naknada na godišnjoj se razini štedi 300 do 350 milijuna kuna, a do kraja ove godine tek 80 do 85 milijuna kuna. To i nije neka velika ušteda, a pogotovo nije blizu onih dvije milijarde kuna o čemu priča Vlada, kazao je Laktašić.


Odluke Vlade nisu ni pravedne ni smislene, a još više ih smeta, kako kaže, licemjerstvo ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića koji se općenito ispričava zbog te odluke, umjesto da se ispriča u svoje ime i podnese ostavku što je govorio da će učiniti, ako se plaće u obrazovanju smanje.


Ribić smatra i da su izjave premijera Zorana Milanovića nepristojne kada kaže da bi Vlada te naknade isplatila da su sindikati popustili, što se, kako je kazao, moglo eventualno očekivati u komunizmu, ali ne i danas.


Mi smo drugačiji sindikati, nikad nismo i nećemo biti produžena ruka i depadansa nijedne vlasti, borimo se samo za prava rada i radnika što bi i SDP-ova Vlada morala činiti, a ne čini, kazao je Ribić.


Nekorektnim drži i premijerove izjave da su sindikati nesvjesni teških vremena, jer su sindikati toga itekako svjesni, a posebno prosvjetari kojima su plaće od 2009. do danas već pale za 16 posto, što zbog inflacije što zbog njihova odricanja.


Zar to nije dovoljno, pita se Ribić koji smatra da je pritisak na obrazovanje ispod svake mjere, nečovječan i necivilizacijski, te da Vlada nema hrabrosti za oporezivanje banaka kao ni za lažne veterane nego ide na najslabije koji se godinama odriču.