Upozorili na samovolju gradonačelnika

Sindikati Zagrebačkog holdinga: Bandić samovoljno smanjio božićnicu, slijede tisuće sindikalnih tužbi

Hina



ZAGREB Četiri najveća sindikata Zagrebačkog holdinga najavila su za srijedu konferenciju za novinare ispred zagrebačke Gradske uprave na kojoj će upozoriti na samovolju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji im je, kršeći odredbe kolektivnog ugovora, smanjio božićnicu s 2885 na 1250 kuna, zbog čega sindikati podižu tužbe koje će Holdingu donijeti nepotrebnu milijunsku štetu.


Predsjednik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske Želimir Hercigonja rekao je Hini da su zaposleni u Holdingu dobili božićnicu od 1250 kuna, iako je po kolektivnom ugovora ona trebala biti isplaćena u iznosu od 2885 kuna, pa sada potražuju isplatu te razlike.


Podsjetio je da su regres dobili u punom iznosu od 2885 kuna, a božićnica im je smanjena. Zbog toga će Holding izgubiti tisuće sindikalnih tužbi i na kraju, zbog troškova sudskih postupaka i zateznih kamata, pretrpjeti štetu od oko 10 do 15 milijuna kuna.




Sindikati najavljuju da će na konferenciji također s pravnog aspekta problematizirati »otimačinu« (izdvajanje iz sustava) ZET-ova radničkog odmarališta na Velom Lošinju, kao i nekih drugih nekretnina, ukupno vrijednih 254 milijuna kuna.