Okupljanje na Markovu trgu

Sindikati HŽ-a prosvjedom traže osiguranje poslova i radnih mjesta Pružnih građevina

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač podsjetio je kako su Pružne građevine isključene iz natječaja za izvođenje radova na obnovi i modernizacije pruge Dugo Selo – Križevci, vrijednog 200 milijuna eura, zbog čega bi dosad najuspješnija tvrtka u sastavu HŽ-a mogla završiti u stečaju. Uprava HŽ Infrastrukture poziva sindikate da ne destabiliziraju Pružne građevine



ZAGREB  Tri sindikata koji djeluju u Hrvatskim željeznicama (HŽ) održala su u četvrtak prosvjed na Markovu trgu tražeći od Vlade da tvrtki Pružne građevine osigura poslove i očuvanje radnih mjesta.


Nekoliko stotina prosvjednika zahtijevalo je od Vlade nastavak intenzivne obnove hrvatskih pruga, jer je to jedini način da HŽ ostane konkurentan, sudjelovanje Pružnih građevina u projektima koje financiraju Hrvatska, HŽ Infrastruktura ili EU, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, te organizacijske promjene kojim će se Pružnim građevinama trajno omogućiti sudjelovanje u projektima koje sufinanciraju EU i Hrvatska.


Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač podsjetio je kako su Pružne građevine isključene iz natječaja za izvođenje radova na obnovi i modernizacije pruge Dugo Selo – Križevci, vrijednog 200 milijuna eura, zbog čega bi dosad najuspješnija tvrtka u sastavu HŽ-a mogla završiti u stečaju.




Forgač smatra da je ta odluka suprotna odredbama Zakona o javnoj nabavi i da se, suprotno nekim tumačenjima, ne radi o sukobu interesa tvrtki HŽ Infrastruktura i Pružne građevine. Rješenje vidi u tome da HŽ Infrastruktura više ne bude korisnik sredstava EU, već bi to trebala biti posebna državna agencija.


Dodaje kako su Pružne građevine jedna od najvećih hrvatskih građevinskih tvrtki koja zapošljava 1400 stalnih, te još 700 sezonskih radnika, i uz to je u 2014. ostvarila dobit od 100 milijuna kuna.


Umjesto da se Pružnim građevinama omogući sudjelovanje u projektima koji će u perspektivi zapošljavati tisuće radnika i u duljem razdoblju donositi možda i 10 milijardi kuna prihoda, Uprava HŽ


Infrastrukture i Skupština i Uprava Pružnih građevina nastavljaju aktivnosti na otpuštanju 750 radnika i izmjenama Kolektivnog ugovora kojim će se smanjiti plaće i prava preostalih radnika, rekao je Forgač.



Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša istaknula je u četvrtak da je Pružnim građevinama, tvrtki kćeri HŽ Infrastrukture, nužno restrukturiranje, te je pozvala sindikate da predlože konkretne mjere uštede umjesto što prosvjedima destabiliziraju tvrtku.Sindikalni prosvjedi služe destabilizaciji poslovanja Pružnih građevina, a Uprava priprema plan restrukturiranja koji će biti dostavljen radničkim vijećima do kraja idućeg tjedna, rekla je Suša na konferenciji za novinare.Apelirala je na sindikate da preuzmu odgovornost i pristanu na izmjene Kolektivnog ugovora (KU), koji je »težak« 41 milijun kuna, čime bi se moglo spasiti stotinjak radnih mjesta.Sindikati odbijaju racionalizaciju poslovanjaJe li nužno KU-om i dalje jamčiti niz dodataka na plaću, prosječno 28 dana godišnjeg odmora, treći mirovinski stup i stopostotnu naknadu za bolovanje do 42 dana, pita Suša.»Pozivamo sindikate da dođu s prijedlogom radničkog dioničarstva, jer naš je cilj spasiti tvrtku i omogućiti joj da normalno posluje«, kaže Suša dodajući da su sindikati do sada odbijali svaki pokušaj racionalizacije poslovanja.Lani su prihodi Pružnih građevina iznosili 660 milijuna kuna, a ove se godine očekuje njihov pad na 332 milijuna kuna. Suša stoga upozorava da treba odmah reagirati i prilagoditi poslovanje, a ne čekati da se tvrtka financijski iscrpi.Što se tiče prijedloga o izdvajanju Pružnih građevina iz HŽ Infrastrukture, kako bi sadašnja tvrtka kćer ubuduće mogla konkurirati za projekte koje sufinancira EU, Suša upozorava da Pružne građevine 95 posto svoga poslovanja ostvaruju sa HŽ infrastrukturom, pa bi izdvajanjem u pitanje doveli sigurnih 332 milijuna kuna.Osim toga, pitanje je bi li Pružne građevine mogle pobijediti na natječajima za EU fondove. Krajem prošle godine testirana je tržišna pozicija tvrtke, kaže Suša, pri čemu se pokazalo da je na poslu u Sloveniji zarađeno 815.000 kuna, a trošak je bio čak 2,3 milijuna kuna.Slovenski željezničari tri puta produktivniji od hrvatskihJedan je od ciljeva restrukturiranja povećanje produktivnosti, jer trenutno Pružne građevine ostvaruju 304.000 kuna po zaposleniku, što je tek trećina prihoda koje ostvaruje slovensko Željezničko-graditeljsko poduzeće, a čak je ispod sarajevskog željezničkog poduzeća koje se bavi istim poslovima.Planom restrukturiranja želi se smanjiti i broj podizvođača, jer im je prošle godine tvrtka dala poslove u vrijednosti 120 milijuna kuna, a trebala bi ih moći sama obaviti.Građevinska tvrtka, kao što su Pružne građevine, trebala bi biti fleksibilna, odnosno kada ima posla moglo bi se na određeno vrijeme zaposliti potreban broj ljudi, ali bi baza zaposlenih na neodređeno vrijeme trebala biti manja.Trenutno je u tvrtki zaposleno 1600 ljudi, a Uprava se, kaže Suša, ne bori da 700 ljudi izgubi posao, već da ga njih 900 zadrži. U sklopu restrukturiranja radnicima će biti ponuđene dobre otpremnine, u prosjeku 150.000 kuna neto.


Očito su projekti koje sufinancira EU unaprijed »prodani« strancima, dok će privatnim hrvatskim tvrtkama eventualno pripasti tek najjednostavniji poslovi, koje će dobiti kao podizvođači, a na njima nema značajnije zarade.


Stranci će raditi vrijedne, specijalizirane poslove iz kojih će izvlačiti dobit, a hrvatski će radnici završiti na burzi jer nije reorganizirana HŽ Infrastruktura, tvrdi Forgač.


Zaustavljanje obnove pruga, koja ionako kasni, gurnut će željezničke prijevoznike u nekonkurentnost i prisiliti ih na gašenje usluga u unutarnjem prometu. HŽ-u bi moglo ostati samo osiguranje tranzita i pristupa lukama, nakon čega će Hrvatska na području željeznice postati obična kolonija, poručio je Forgač.


Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić zatražio je da se tvrtki Pružne građevine omogući normalno poslovanje kako bi njezini radnici mogli zaraditi plaće. Upozorio je kako je izgubljen već četvrti natječaj za posao, što se više ne smije ponoviti.


Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever odgovornima za tešku situaciju smatra Vladu, premijera Zorana Milaniovića i resornog ministra Sinišu Hajdaša Dončića.


Neprihvatljivo je da tvrtka koja je dobro poslovala, ima znanje i opremu, i za koju ima posla, ne dobiva posao zahvaljujući nesposobnom premijeru, ministru i Upravi. Stoga im je poručio neka se prime posla ili ga prepuste onima koji znaju.