Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 15° 16° 13
21. lipnja 2018.
Godinu na izmaku pomorci neće lijepo pamtiti

Sindikat pomoraca: Propast Lošinjske plovidbe najteži udarac ove godine

Sindikat pomoraca: Propast Lošinjske plovidbe najteži udarac ove godine
Sindikat pomoraca: Propast Lošinjske plovidbe najteži udarac ove godine
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2013. u 15:25 2013-12-24T15:25:00+01:00

Tamo nije samo problem gubitak brodova i radnih mjesta, već i činjenica kako Lošinjska više neće biti rasadnik budućih kadrova, kaže Brazzoduro

RIJEKA - Protekla godina bila je teška za hrvatsko pomorstvo u cjelini ponajviše zbog propadanja brodarskih tvrtki, kao i zbog toga što mnogi brodovi stoje napušteni u lukama diljem svijeta, a pomorci često ne mogu naplatiti svoja potraživanja. Ipak, najveći udarac za pomorce svakako je propast Lošinjske plovidbe, gdje nije samo problem gubitak brodova i radnih mjesta, već i činjenica kako Lošinjska više neće biti rasadnik budućih kadrova, odnosno kompanija na čijim su brodovima mladi stjecali prva iskustva i pripremali se za daljnju karijeru.

Ovako je zbivanja u pomorstvu u protekloj godini sumirao tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro na tradicionalnoj predblagdanskoj konferenciji za novinare. Da je sve više brodova na mrtvom vezu, a pomorci u nezavidnoj situaciji, bez plaća i drugih prava, potvrđuju slučajevi brodova kao što su Padna u Kraljevici, Istra (Valencia), CGM Tiger (Istanbul),  Tarragal (Papua Nova Gvineja), Katina (Jemen), Navi Wind, odnosno Lady Remington III (Kanada) i Gardenia i Larkspur (Ostende). Kako je naglasio Brazzoduro kod stranih brodara postoje problemi i zbog menadžera kompanija, koji iskorištavaju situaciju na tržištu, što se onda reflektira i na loš standard pomoraca na brodovima.

- Kod slučaja broda Padna u Kraljevici bilo je zadivljujuće ponašanje naših ljudi u odnosu prema brodu i pomorcima, jer su odmah i samoinicijativno reagirali, osigurali ljudima hranu kad je to bilo najpotrebnije tako da su pomorci na brodu osjetili da nisu prepušteni sami sebi, kazao je Brazzoduro uz ocjenu kako hrvatsko pomorstvo nije dobilo ništa od ulaska u Europsku uniju. To je posljedica zaustavljanja niza zakonskih rješenja i reformi od strane Ministarstva rada, kao i činjenice da državna administracija ne razumije probleme pomoraca, pa im stoga niti ne pruža kvalitetnu pomoć, ali zato itekako efikasno naplaćuje razne namete prema pomorcima, što znači da ih prije svega promatraju kao izvor prihoda i ništa više od toga. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka