Kako do plaća

Sindikat metalaca u ”3. maju” najavljuje štrajk solidarnosti s radnicima MID-a

Hina

V. Karuza

V. Karuza

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u Brodogradilištu 3. maj, koje posluje u sastavu Uljanik grupe, Juraj Šoljić izjavio je u ponedjeljak da se u tom sindikatu razgovara o štrajku solidarnosti s radnicima tvornice Motori i dizalice 3. maj (MID), koja je ostala u državnom vlasništvu, da će se o tome sutra razgovarati i s ostalim sindikatima te da će točan dan štrajka vjerojatno biti objavljen u srijedu



RIJEKA – Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata u Brodogradilištu 3. maj, koje posluje u sastavu Uljanik grupe, Juraj Šoljić izjavio je u ponedjeljak da se u tom sindikatu razgovara o štrajku solidarnosti s radnicima tvornice Motori i dizalice 3. maj (MID), koja je ostala u državnom vlasništvu, da će se o tome sutra razgovarati i s ostalim sindikatima te da će točan dan štrajka vjerojatno biti objavljen u srijedu.


Šoljić je za Hinu kazao da je štrajk solidarnosti potrebno ranije najaviti poslodavcu te da će se o njegovu održavanju, ovisno o najavljenoj isplati dviju plaća i tijeku privatizacije, dogovoriti sa sindikalnim predstavnicima MID-a.


Osim Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju djeluju još Sindikat 3. maj i Sindikat Istre i Kvarnera.


Oko 200 radnika MID-a štrajka od 18. veljače tražeći da im se isplate četiri zaostale plaće, iskazujući zabrinutost zbog nezainteresiranosti države za stanje u toj tvornici.Na telefonskoj sjednici Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), održanoj u petak, najavljena je isplata dviju plaća, a iz podružnice Sindikata metalaca u tvornici danas su naglasili da tvornica neće raditi dok na račun ne bude uplaćena barem jedna plaća. Iz sindikata su također potvrdili da CERP raspisuje drugi krug natječaja za prodaju tvornice po ubrzanom postupku, s obvezujućim ponudama koje bi trebale biti otvorene 24. ožujka.Štrajk je organizirala podružnica Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata, iz kojeg su u petak uputili otvorena pisma premijeru Zoranu Milanoviću i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović upozoravajući na nužnost hitnog pronalaženja rješenja za njihov neizdrživi položaj. Šoljić je danas zahvalio predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja se, kako je rekao, oglasila nakon pisma predstavnika sindikata i radnika 3. maja.U svom odgovoru navela je da će dvije osobe iz njenog ureda kontaktirati s 3. majem i nastojati dogovoriti sastanak s predstavnicima Vlade, resornog ministarstva, CERP-a , Uprave MID-a i sindikata kako bi se razgovaralo o rješenju stanja u toj tvornici, rekao je Šoljić.