Niža prava iz kolektivnog ugovora

Sindikat medicinskih sestara sprema 700 tužbi protiv Vlade

Gabrijela Galić

Medicinskoj sestri isplaćena jubilarna nagrada po osnovici od 500, umjesto 1.800 kuna / Foto: Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Medicinskoj sestri isplaćena jubilarna nagrada po osnovici od 500, umjesto 1.800 kuna / Foto: Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Radi se o umanjenju prava temeljem dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru koji sindikat sestara nije potpisao, a unatoč tome poslodavac, odnosno Vlada, odnosila se prema radnicima kao da je potpisan



ZAGREB  Strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara sprema se ovršiti račun Kliničkog bolničkog centra (KBC) Split kako bi naplatili sudskim putem izborenu jubilarnu nagradu za svoju članicu.


Njoj je poslodavac u 2013. godini za 35 godina vjernosti isplatio umanjen iznos jubilarne nagrade obračunate na osnovu osnovice od 500 kuna prema dodatku Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama iz prosinca 2012. godine.


No, sindikat u čijem je članstvu medicinska sestra taj dokument nije potpisao, kao što ga nisu potpisali niti sindikati osnovnog obrazovanja, srednjoškolski te sindikat znanosti.


Radnica je tužila poslodavca tražeći isplatu jubilarne nagrade obračunate prema osnovici od 1.800 kuna. Spor je dobila, a poslodavac joj je razliku od 3.900 kuna uvećanu za zakonske kamate kao i parnični trošak trebao isplatiti još prije nekoliko tjedana.    

Ovrha računa




Kako se to nije dogodilo, sindikat će ovaj tjedan pokrenuti ovrhu računa poslodavca. No, slučaj bi mogao pokrenuti lavinu tužbi u zdravstvu.


  – To je bila pilot-tužba kojom smo željeli dokazati i dokazali smo da se Vlada zaigrala pa i pogubila u snižavanju prava. Kako poslodavac nije isplatio sudskim putem utvrđeni iznos jubilarne nagrade, ovih dana sjest ćemo mu na račun ovrhom – veli Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Sindikat »u pričuvi« ima još oko 700 tužbi svojih članova zbog umanjenja prava temeljem TKU-a čiji potpisnik nisu, kojima bi mogli zasuti sudove nakon pravomoćnosti presude iz Splita koja u konačnici za poslodavca znači veći trošak no što bi ga imao da je u startu radnici isplatio punu jubilarnu nagradu.


  Splitska presuda, otvara vrata i za utuživanje šireg opsega prava. Naime, TKU-om, odnosno dodatkom TKU-u kojeg i taj sindikat nije potpisao, osim umanjenja osnovice za izračun jubilarne nagrade s 1.800 na 500 kuna, umanjen je iznos dnevnice sa 170 na 150 kuna, ugovoreno je da regres neće biti isplaćen, jednako kao i božićnica, a promijenjen je i način isplate putnih troškova radnicima kako bi se ostvarile uštede u proračunu.  


  Da se pita poslodavca, a u ovom je slučaju to Vlada, sindikati bi sve sporove izgubili s obzirom na stajalište Vrhovnog suda koji je u presudi iz 2010. godine utvrdio da »kada novi kolektivni ugovor ima isti predmet kao prije sklopljeni kolektivni ugovor…, tada treba uzeti da je prethodni kolektivni ugovor prestao sklapanjem i početkom primjene novog kolektivnog ugovora«. Time se negira mogućnost pravnog važenja kolektivnog ugovora koji nije otkazan i nije istekao, ali je prestao važiti činjenicom da je sklopljen novi kolektivni ugovor s istim predmetom uređenja. U dijelu tužbi radnika, primjerice u srednjoškolskom obrazovanju, sudovi su se pozivali na presudu Vrhovnog suda.


  Nezavisni sindikat srednjih škola, koji je također tužio poslodavca zbog spornog TKU-a, odnosno njegova dodatka, tako se susreo s različitim presudama.    

Novi front


U nekim slučajevima sud je dao za pravo sindikatu i potvrdio ono što i splitska presuda ukazuje – u Hrvatskoj istovremeno mogu postojati dva kolektivna ugovora kojima se uređuje isto područje. No, s druge strane je primjer srednjoškolskih profesora pokazao i da sud može donijeti različitu presudu o istom predmetu.


  Uspiju li sindikati nepotpisnici TKU-a iz 2012. godine nepobitno dokazati da su postojala dva dokumenta i da im je poslodavac trebao isplati povoljnije pravo, to bi moglo otvoriti novi front. Članstvo sindikata potpisnika TKU-a tada bi moglo biti diskriminirano pa bi se i oni mogli sporiti oko ispaćenih, odnosno neisplaćenih naknada.