Kašnjenje naknada zaposlenicima u školama

Sindikalne središnjice pozivaju Vladu da iz pričuve isplati prijevoz prosvjetarima

Hina

Unatoč činjenici da se naknada za prijevoz zaposlenicima mora isplatiti unaprijed, dakle zadnjeg dana u mjesecu za sljedeći mjesec, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović obavijestio je 2. prosinca škole da će naknada biti isplaćena sa zakašnjenjem, odnosno u siječnju 2014.



Unatoč činjenici da se naknada za prijevoz zaposlenicima mora isplatiti unaprijed, dakle zadnjeg dana u mjesecu za sljedeći mjesec, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović obavijestio je 2. prosinca škole da će naknada biti isplaćena sa zakašnjenjem, odnosno u siječnju 2014., upozoravaju u priopćenju središnjice.


Smanjenje prosinačkih plaća zaposlenima u prosvjeti, neisplata njihovih troškova prijevoza na posao i s posla, te dodataka za smjenski, dvokratni i prekovremeni rad predstavlja grubo kršenje čak triju važećih kolektivnih ugovora – Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i Kolektivnog ugovora za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama.


Ujedno, prema Kaznenome zakonu, neisplata plaće ili dijela plaće je i kazneno djelo, upozoravaju središnjice.