Tiskovna konferencija

Sindikalisti najavili: U srijedu su u štrajku samo škole u Zagrebu

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

"Štrajkat će se samo u Zagrebu jer je on velik, sa mnogo škola, te štrajka u drugim županijama u srijedu neće biti", kazao je sindikalist Branimir Mihalinec



Na konferenciji za medije Nezavisnog sindikata zaposlenih u Srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja objavljeno je da se u srijedu štrajka u Gradu Zagrebu, javlja televizija N1.


“Štrajkat će se samo u Zagrebu jer je on velik, sa mnogo škola, te štrajka u drugim županijama u srijedu neće biti”, kazao je sindikalist Branimir Mihalinec.


“On je toliko velik i imamo toliko puno podružnica i škola i obuhvatit će puno više zaposlenih i članova sindikata nego to obuhvaćuju različite kombinacije različitih županija. Ravnatelji su već dobili službene obavijesti, sindikalni povjerenici već su izvijestili svoje škole i objavili na svojim društvenim mrežama”, rekao je predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec.


Sutra press konferencija na Trgu svetog Marka




“Sutra nećemo organizirati press konferenciju u prostorima sindikata u podne, već ćemo je održati na Trgu svetog Marka u 9:20 sati”, najavio je Mihalinec


“U to vrijeme će članovi Vlade prelaziti u zgradu Sabora pa bi press konferencija mogla biti zanimljivija nego danas”.


“Štrajk ne jenjava, ima jednaku snagu i šalje jednaku poruku”, kazao je Mihalinec, javlja N1.


Podsjetimo, i prije službene objave da će u srijedu štrajkati škole u Zagrebu, prosvjetnim krugovima i među učenicima procurila je ta informacija.


“Poštovani učenici i roditelji,


sindikalne podružnice školskog sindikata Preporod i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u XIII. gimnaziji su u štrajku u srijedu 16. listopada 2019.”, objavljeno je na Facebook stranici XIII. gimnazije u Zagrebu.


‘Poštovani roditelji! Sindikati u obrazovanju najavili su štrajk u osnovnim školama Grada Zagreba za srijedu, 16. listopada 2019. godine. Za djecu roditelja koji nisu u mogućnosti organizirati boravak kod kuće, škola će organizirati čuvanje. Zahvaljujemo vam na razumijevanju i pozivamo vas da za sve druge informacije nazovete Tajništvo škole’, stoji u obavijesti u OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu.


Podsjetimo, danas se štrajk učitelja i profesora, te nenastavnog osoblja, održava u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj te Istarskoj županiji.


Mihalinec je na tiskovnoj konferenciji izvijestio kako je današnji odaziv štrajku u srednjim školama u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj i Istarskoj županiji prema privremenim rezultatima zbog smjenskog rada – 87,3 posto. 


Dajana Krnek iz Sindikata hrvatskih učitelja kaže da je odaziv štrajku u osnovnoškolskim ustanovama u tim županijama do 11 sati ukupno oko 83,69 posto.


“Ti podaci pokazuju da štrajk, koji je danas u četvrtom danu, tamo gdje se odvija ne jenjava, ima jednaku snagu i šalje jednaku poruku”, ocijenio je Mihalinec.


Sindikati više neće tražiti sastanak, očekuju da ih Vlada pozove


Sindikati su poručili Vladi da više neće tražiti sastanak, već očekuju da ih Vlada pozove kako bi došli do kvalitetnog rješenja.


Mihalinec je odbacio tvrdnje da nema novaca za povećanje plaća u obrazovnom sustavu. Osvrnuo se na izvješće o izvršenju proračuna za 2018. i prvih šest mjeseci 2019., koje pokazuje da je država u prvih šest mjeseci bila 1,1 milijardu kuna u suficitu, a taj se trend zbog dobre turističke sezone očekuje i do kraja godine.


“To nama znači da novaca u proračunu ima dovoljno da Vlada ispuni naše zahtjeve, kao i zahtjeve još mnogih koji ih namjeravaju postaviti. Ovdje se radi o velikom novcu za kojeg znamo da ga ima. Ako ministar financija Zdravko Marić kaže da ih nema, to znači da ih je već nekome obećao, a da to nitko u Hrvatskoj ne zna”, kazao je Mihalinec.


Stoga sindikati očekuju da “ministar počne pričati kome će dati novac i kome su ga obećali pa zato zaposlenima u obrazovnom sustavu ne mogu ispuniti njihove megalomanske, čudovišne zahtjeve koji su toliko snažni da će srušiti državni proračun i spustiti rejting”.


Mihalinec je također poručio Vladi, ako će im pokušati osporiti štrajk sudskim putem, u tom slučaju Hrvatska ima veliki problem.


Naglasio je da s petkom ne završava štrajk nego tek prvi ciklus njihova plana, a u ponedjeljak kreće novi ciklus prema novom rasporedu, o čemu će odlučiti štrajkaški odbor. Ne otkrivajući detalje o novom ciklusu, istaknuo je samo da su sve opcije otvorene.