Rasprava u Saboru

Sinčić projekt plutajućeg LNG terminala na Krku nazvao paklenim planom

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Ako mi imamo ovog trenutka potrošnju oko 3 milijuna metara kubičnih plina, što će nam još na tih 3 novih 7, 8 milijuna metara kubičnih plina. Imamo li ga gdje skladištiti? Nemamo, skladište Okolo ima nekih 500 milijuna metara kubnih prostora. Imamo li ga gdje potrošiti? Nemamo! Imamo li ga kome izvesti? Nemamo! Zato što je cijena plina previsoka. Pa dobro, ako je očit gubitak, zašto se onda ide u taj projekt«, pitao se Sinčić nakon stanke na početku saborskog zasjedanja

ZAGREB Čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić u četvrtak se žestoko usprotivio Vladinom prijedlogu izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku, nazivajući taj projekt »paklenim planom« koji predstavlja ekološku katastrofu.  

»Ako mi imamo ovog trenutka potrošnju oko 3 milijuna metara kubičnih plina, što će nam još na tih 3 novih 7, 8 milijuna metara kubičnih plina. Imamo li ga gdje skladištiti? Nemamo, skladište Okolo ima nekih 500 milijuna metara kubnih prostora. Imamo li ga gdje potrošiti? Nemamo! Imamo li ga kome izvesti? Nemamo! Zato što je cijena plina previsoka. Pa dobro, ako je očit gubitak, zašto se onda ide u taj projekt«, pitao se Sinčić nakon stanke na početku saborskog zasjedanja.


 Uvjeren je kako se u to ide zbog nečijeg profita. »Profitira Amerika koja će izvoziti svoj plin, skupi plin dobiven hidrauličkim fakturiranjem iz naftnih škriljevaca, iz naftnih pijesaka, zaradit će također oni sa svojim partnerima, vjerojatno u Norveškoj, koji će nam prodati brod za pretovar plina. Također, zaradit će mađarski MOL, gospodin Plenković će profitirati jer će se moći hvaliti – eto, Europa je dala milijun eura da se napravi taj projekt«, rekao je. 

Projekt, kaže, vodi Goran Frančić, »kumski vezan za Đuru Popijača, šefa Petrokemije u Kutini, prije je bio u Plinacrou«.


 »Gospođa Martina Dalić, poznata po nevjerodostojnosti i po korupciji u društvu gospodina Hernadija u Budimpešti je potpisala memorandum o toku plina. Kada se uzme druga stvar, da su tehničke karakteristike omogućene, da plin ne samo dolazi sada s istoka, u pravilu to je bio ruski plin, nego da se izvozi u Mađarsku, i kad se uzme u obzir činjenica da su tarife za prijevoz plina smanjene sa 7 eura po megawat satu na samo 1 euro po megawat satu, jasno je kamo plin teče«, isticao je Sinčić.




 Plin će, tvrdi, teći u Mađarsku. »Ali ne ovaj skupi LNG plin, nego ovaj domaći naš plin iz domaćih izvora iz kojih sada pokrivamo nekakvih 40-50 posto domaćih potreba. Taj jeftini plin će se izvoziti u Mađarsku, a nama će uvaliti ovaj skupi LNG plin. To je pakleni plan ministrice Dalić i premjera Plenkovića. Ono što je Ivo Sanader napravio s Inom i naftom, gospodin Plenković očito namjerava završiti, tu će zaraditi prije svega MOL gdje će imati jeftiniji plin, a mi, mi ćemo ispaštati«, zaključio je Sinčić.