Sastanak radnog predsjedništva

Sinčić: Borba protiv korupcije, pravosuđe i mirovinska reforma – temeljne točke programa Živog zida

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Program će biti razrađivan po ministarstvima, dodao je, jer će Živi zid za sljedeće izbore predstaviti svoju vladu, skupinu stručnjaka koja će, kad preuzmemo vlast, provoditi naše politike, dodao je



ZAGREB Borba protiv korupcije, pravosuđe i mirovinska reforma, bit će temeljne točke programa Živoga zida, rekao je u subotu predsjednik stranke Ivan Vlibor Sinčić nakon sastanka radnog predsjedništva na kojem je osnovana radna skupina za izmjene programa koji će biti predstavljen na kongresu stranke 29. travnja u Zagrebu.


»Početna točka programa stranke je borba protiv korupcije i pravosuđe. Druga se tema tiče rada i mirovinskog sustava«, rekao je Sinčić u izjavi novinarima nakon sastanka radnog predsjedništva.


Sinčić: Živi zid će predstaviti »svoju Vladu«


Program će biti razrađivan po ministarstvima, dodao je, jer će Živi zid za sljedeće izbore predstaviti svoju vladu, skupinu stručnjaka koja će, kad preuzmemo vlast, provoditi naše politike, dodao je.




Programom želimo potpuno promijeniti situaciju u Hrvatskoj, ističe Sinčić te kaže kako je najveći problem države borba protiv korupcije te pravosuđe »koje uopće ne funkcionira«. Hrvatska kao društvo i država nema imunosni sustav, naše institucije – sudovi, DORH, pravosudna inspekcija – svoj posao ne rade kako treba, ustvrdio je.


»Statistike iz Europe potvrđuju da 94 posto hrvatskih građana smatra da je Hrvatska korumpirana zemlja, dok bi svega četiri posto tih građana prijavilo korupciju«, navodi Sinčić ocjenjujući te podatke skandaloznima.


Stoga je nužna promjena pristupa u borbi protiv korupcije, a osnovno je, ističe, zaštititi ‘zviždače’, odnosno promijeniti svijest i odnos ljudi prema njima. »To su heroji koje treba nagraditi, a ne netko koga treba ušutkati«.


Najavljenu reformu mirovinskog sustava drži katastrofalnom i nepravednom zbog dizanja granice za odlazak u mirovinu na 67 godina, u isto vrijeme kada u Hrvatskoj ima velik broj nezaposlenih.


Sinčić: Oni koji uplaćuju u II. stup, novac će dobiti kad napune 93


»Problem je i to da će građani koji sada uplaćuju u II. stup novac dobiti samo ako dožive 93 godine. To je nepošteno i takav sustav odbacujemo«, poručuje te ocjenjuje da takva reforma »ide na ruku samo voditeljima fondova II. stupa«.


Rješenje Živog zida je, naveo je, omogućavanje da svi koji to žele prijeđu iz II. u I. mirovinski stup, jer je za to za njih povoljnije. Ističe i da žele uvesti nacionalnu, minimalnu mirovinu s obzirom na sadašnji izrazito loš standard umirovljenika.


Stranka će svoj stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije iznijeti kada ta točka bude uvrštena na dnevni red Hrvatskoga sabora, a u pogledu dizanja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencije S&P, Sinčić kaže kako to ima samo »deklarativni utjecaj«.


 »Kad se gleda opće stanje dug nam stalno raste. Sadašnjim rastom nismo u stanju otplaćivati ni kamate i od ovog podizanja rejtinga Hrvatska neće imati korisiti, već je on više deklarativnog utjecaja«, kazao je.