Uspjeh Potrošača i Franka

Šimić: Ustavna odluka o švicarcu u skladu je s Mostovim stavovima

Hina

Ističe kako je propust banaka da potrošače upoznaju s posljedicama sklapanja ugovora o kreditu predstavljao odlučujuću okolnost za ocjenu Vrhovnog suda da su ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi nepoštene, no isto u odnosu na ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli Vrhovni sud nije uzeo u obzir



ZAGREB Predsjednik saborskog Kluba Mosta pozdravio je u utorak odluku Ustavnog suda vezano uz švicarski franak, što je ocijenio kao veliki uspjeh udruga Potrošač i Franak u važnom koraku ka zaštiti prava potrošača.


 »Ustavni sud utvrdio je danas da je Vrhovni sud propustio obrazložiti razloge za različito tumačenje istog pravnog standarda, u dijelu ustavne tužbe Potrošača koji se odnosi na valutnu klauzulu (tzv. švicarski franak). Riječ je o velikome uspjehu Saveza Potrošača i Udruge Franak i važnome koraku u zaštiti prava potrošača. To pozdravlja i Most nezavisnih lista, koji se konstantno zalaže za promicanje poštivanja etičkih normi u poslovanju i politici«, navodi Šimić u priopćenju.


 Ističe kako je propust banaka da potrošače upoznaju s posljedicama sklapanja ugovora o kreditu predstavljao odlučujuću okolnost za ocjenu Vrhovnog suda da su ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi nepoštene, no isto u odnosu na ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli Vrhovni sud nije uzeo u obzir.




 »U konkretnom su slučaju ugovori o potrošačkom kreditu bili opterećeni s dva bitna promjenjiva elementa, stoga se neizbježno trebalo ocijeniti jesu li potrošači bili svjesni ekonomskih posljedica takvog rizičnog ugovaranja«, poručuje čelnik Mostova saborskog kluba.


 Ističe kako zaštita prava potrošača mora biti prioritet, pogotovo kad se radi o kreditima koji čitave obitelji mogu ostaviti na ulici bez kune u džepu.


 »Naša stvarnost je takva da ljudi često nemaju drugi izbor nego podići određeni iznos da bi osigurali osnovne uvjete za život, te ih moramo zaštititi da pritom ne dovedu sebe i svoju djecu u još teži položaj. Uvijek ćemo stoga pozdravljati propitivanje i utvrđivanje poštenosti uvjeta u takvim okolnostima, kako bismo bili sigurni da nijedan potrošač nije bespravno zakinut«, zaključuje Šimić u priopćenju.