Nevolje u raju se nastavljaju

Šimić: Most nije razgovarao o odlasku Petrova iz Vlade ako ode Karamarko

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Most je vrlo jasno rekao svoj stav da prvi potpredsjednik Vlade ima određeni politički teret zbog kojega mislimo da više ne treba biti na toj poziciji i to je za nas osnovna tema, a sve ostalo smatramo spinovima«, rekao je Šimić u razgovoru za televiziju N1.



ZAGREB – Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić izjavio je u utorak kako u Mostu nisu razgovarali o mogućem odlasku Bože Petrova iz Vlade ako ode Tomislav Karamarko, kako to sugeriraju naslovnice nekih dnevnih novina.


»To je nešto o čemu nismo razgovarali. Most je vrlo jasno rekao svoj stav da prvi potpredsjednik Vlade ima određeni politički teret zbog kojega mislimo da više ne treba biti na toj poziciji i to je za nas osnovna tema, a sve ostalo smatramo spinovima«, rekao je Šimić u razgovoru za televiziju N1.


»Ako nakon takvog poteza Tomislava Karamarka, koji i očekujemo, naši partneri misle da treba doći do bilo kakve rekonstrukcije o tome možemo razgovarati, jer ni jedna osoba se kod nas nije vezala za svoju stolicu niti mislimo da Vlada ovisi o jednoj osobi, bila ona u redovima Mosta ili u redovima Domoljubne koalicije«, kazao je.


Na pitanje hoće li iz Vlade, ako dođe do odlaska Petrova, otići i ostali Mostovi ministri, rekao je kako se nada da do toga neće doći. »Mislim da je u interesu Hrvatske da ova Vlada opstane, da prvi potpredsjednik da ostavku zbog političkog tereta koji postoji, a sve druge kalkulacije nisu dobre ni za Vladu niti za hrvatsko društvo«.Upitan jesu li krenuli pritisci na zastupnike Mosta kako bi odustali od svoje odluke da glasuju za opoziv Karamarka, Šimić je rekao kako osim priča da će se to dogoditi ništa nije čuo o tome.

»Osim priča da će se to početi događati ja nisam ništa čuo, niti su moji kolege dosad doživjeli bilo kakve pritiske«, kazao je Šimić i dodao kako vjeruje da iz HDZ-a to neće pokušavati, poučeni iskustvom SDP-a s kojim je Most zbog pritisaka na pojedine članove Mosta tijekom pregovora o sastavljanju Vlade naprasno prekinuo pregovore.


Upitan o broju zastupničkih ruku koji će biti za opoziv, predsjednik Kluba zastupnika Mosta odgovorio je kako se ne vode takvim kalkulacijama jer je Most donio svoju odluku za koju smatraju da postoje razlozi. Pritom im je važno da se kod stavljanja te točke na dnevni red poštuju zakonski rokovi, da se ne koriste »političke smicalice« već da se na vrijeme najavi kada će se o toj temi glasovati.


Šimić kaže kako Most ne misli lobirati za svoje stajalište među drugim zastupnicima. »Mi smo donijeli svoj stav, jasno ćemo ga artikulirati prilikom rasprave i to je za Most u ovom trenutku jedino važno«.


Demantirao je i teze koje se, smatra, u zadnja dva dana plasiraju kroz medije – prvu da se tu radi o svađi Karamarka i Petrova, što je netočno jer nije riječ o osobnoj razini nego o razini političke afere i velikom političkog teretu prvog potpredsjednika vlade, te drugu da Most želi razbiti Vladu, što je pogrešno je Vlada, za razliku od prvog potpredsjednika, ima podršku Mosta.