Budite spremni

Sezona godišnjih odmora: Nekoliko savjeta koji nikad nisu naodmet prije no što krenete na put

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Dobar vozač držat će na autocesti potreban razmak i neće požurivati vozila ispred sebe. Također će se pridržavati pravila po kojima je desna traka namijenjena za vožnju a lijeva samo za pretjecanje, neće se zaustavljati na autocesti, neće voziti 'slalom', ulaziti u rizična pretjecanja niti će pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi

 S dolaskom većeg broja turista i rastom prometa na cestama tijekom lijeta, iz godine u godinu raste broj prometnih nesreća pa policija poziva vozače da se pridržavaju prometnih propisa te da na put kreću s ispravnim vozilom, odmorni i informirani o stanju na cestama. Prije polaska na godišnji odmor potrebno je na vozilu provjeriti ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i njihov tlak, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača i posjedovanje potrebne opreme.

Važno je također informirati se prije putovanja o vremenskim prilikama i stanju na cestama, te na put krenuti odmoran, odnosno izbjegavati polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena.


Policija također poziva vozače da, ako je moguće, izbjegavaju polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi, kao što su petak popodne, subota ujutro i nedjelja poslijepodne.



Dobar vozač držat će na autocesti potreban razmak i neće požurivati vozila ispred sebe. Također će se pridržavati pravila po kojima je desna traka namijenjena za vožnju a lijeva samo za pretjecanje, neće se zaustavljati na autocesti, neće voziti ‘slalom’, ulaziti u rizična pretjecanja niti će pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi.U slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, policija savjetuje vozačima da stanu i odmore se.  Većina prometnih nesreća događa se zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa, upozorilo je Ministarstvo unutarnjih poslova, napominjući da poduzima niz preventivno-represivnih aktivnosti na važnijim cestovnim pravcima prema moru, na prilazima većim turističkim središtima, te posebice na autocestama i važnijim državnim cestama.Posebnu pozornost policija će posvetiti vozačima koji »iskaču« iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama.S ciljem veće protočnosti cestovnog prometa policija će stalno a posebice preko vikenda uspostavljati fizičko upravljanje prometom na opterećenim mjestima, primjerice izlazima s autocesta, čvorištima i trajektnim pristaništima. Policijski službenici Ravnateljstva policije će tijekom većih gužvi helikopterom nadzirati prometne tokove i organizaciju upravljanja prometom.