Ruski ministar vanjskih poslova

Sergej Lavrov: Nema političke pozadine u slučaju Agrokor

Hina

Davor Ivo Stier i Sergej Lavrov, Foto: REUTERS

Davor Ivo Stier i Sergej Lavrov, Foto: REUTERS

Politički aspekt je ovdje samo jedan – mi ćemo podržati rješenje koje će zadovoljiti i naše banke i Agrokor, rekao je Lavrov



Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak u Moskvi da nema političke pozadine u odlukama ruskih banaka u slučaju Agrokora.


Lavrov se u Moskvi sastao s hrvatskim kolegom Davorom Ivom Stierom, koji je to ocijenio početkom nove faze u odnosima Hrvatske i Rusije nakon 11 godina stagnacije.


Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji Lavrova su pitali prati li ruska vlada situaciju u Agrokoru te imaju li odluke banaka političku pozadinu nakon izjava premijera Andreja Plenkovića u Kijevu, koji je ondje prije nekoliko mjeseci ponudio hrvatska iskustva u mirnoj reintegraciji ukrajinskog teritorija.




»Mi ne vidimo političku pozadinu, mi smo danas razgovarali o tome u okviru pitanja gospodarske suradnje. Smatramo da postoje dobre mogućnosti suradnje u bankarskom sustavu. Kao što znate, Sberbank i VTB su među vjerovnicima Agrokora. Naši bankari su zainteresirani za njegov oporavak, naravno uzevši u obzir probleme koje Agrokor ima«, odgovorio je Lavrov.


Istaknuo je da to pitanje trebaju rješavati izravni sudionici.


»Politički aspekt je ovdje samo jedan – mi ćemo podržati rješenje koje će zadovoljiti i naše banke i Agrokor«, rekao je Lavrov.


Stier je izrazio zadovoljstvo zbog toga što ruska strana dobro razumije što hrvatska vlada čini u svrhu stabilizacije tog koncerna.


Nova faza u odnosima


Šef hrvatske diplomacije naglasio je da počinje nova faza u odnosima između Zagreba i Moskve nakon 11 godina stagnacije.


»Prošlo je gotovo 11 godina od posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Moskvi, prema tome, ovo što danas činimo otvaranje je nove faze u dijalogu između Hrvatske i Ruske Federacije«, rekao je Stier na tiskovnoj konferenciji.


Lavrov je kazao da ovaj posjet dolazi dva dana uoči 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja te da se politički dijalog dinamično razvija i da se radi na jačanju odnosa dviju država.