Rastrošna Općina

Selo fra Šime na plaće spalilo 500.000 kuna “Mogu dat’ svima otkaze i ključ u bravu”

P. N.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ako ćemo gledat' zakon, tu može bit' samo jedan zaposleni i volonter. Po našim prihodima, svi mogu ić' ća ili radit' bez naknade, za nula kuna, sliježe ramenima općinski načelnik



LIŠANE OSTROVIČKE Izvješće Državnog ureda za reviziju za Lišane Ostrovičke, malu općinu u zadarskom zaleđu, kazuje da su na plaće potrošili 264 posto više novca nego što su smjeli. Načelnik ove Općine sa 600 duša, Ivica Musić, kaže: “A što ja sad tu mogu!? Mogu dat’ svima otkaze i ključ u bravu”


Općina je dobila uvjetno mišljenje Državne revizije za 2017. godinu, jer su na plaće potrošili 530 tisuća, umjesto maksimalnih 150 tisuća kuna. Riječ je o jednoj od najmanjih općina u Hrvatskoj, a Lišane Ostrovičke ujedno su rodno selo fra Šime Nimca, zabludjelog fratra, koji je zajedno s fatalnom bankaricom Jasminom Bilonić završio u aferi kojom je Crkvi oduzeto 9,8 milijuna kuna.


Male su Lišane Ostrovičke, ali kako su općina, hrvatska birokracija nalaže i određena radna mjesta. Nije tu dovoljan samo načelnik, već je potrebno šest zaposlenih: zamjenica načelnika, knjigovođa, pročelnik, administrativni referent, komunalni djelatnik i teta u vrtiću.




– A što ja sad tu mogu!? Ako ćemo gledat’ zakon, tu može bit’ samo jedan zaposleni i volonter. Po našim prihodima, svi mogu ić’ ća ili radit’ bez naknade, za nula kuna, sliježe ramenima općinski načelnik za tportal.


Tako je od davnina


Pravda nam se da je to “tako od davnina, da on nove ljude nije zapošljavao”.


Na pitanje nije li ipak nelogično to da se za 600-tinjak ljudi brine toliko službenika, kaže kako “realno gledajući” oni jesu mala općina, no kako se pripajanje nije pokazalo kao zgoditak.


– Bili smo mi u sastavu većih pa nije bilo dobro. Onda se dobivaju mrvice, a mi svake godine nešto uložimo. Možemo se mi spojit’ s Benkovcem, no onda bi se benkovački gradonačelnik morao brinut’ o ukupno 44 naselja. Pa ne može to ni obić’, a kamoli uložit’ u svako naselje’, smatra Musić.


Općina tek sad gradi vodovod.


Zaposlenih malo, umirovljenika puno


– Do sada smo bili bez pitke vode, a imamo bunare i gusterne. Kako oni misle da ću ja investitoru reć’ – dođi, investiraj, gradi…, a nema vode?! Mora bit’ osnovna infrastruktura, davat’ državno zemljište za kunu, oslobodit’ poreza pa da zaposle ljude’, rezonira Musić.


Zaposlenih je malo, umirovljenika puno, a oni što rade – rade u Benkovcu, Zadru, Šibeniku… Poljoprivreda je na niskim granama, a u Lišanima ima jedno poduzeće za cestovni prijevoz te klaonica.


Nema puno izbora, a puno izbora nije imao ni on kada je raspisao natječaj za radno mjesto pročelnice u općini.


– Javila se tek jedna cura, no nije ispunjavala jedan od uvjeta, nije imala dovoljno iskustva, a smatrali smo da je manji grijeh da ju ostavimo… Nemam ja u mome mistu nikoga s tim uvjetima, žali se Musić za tportal.