Predstavljanje knjige

Šeks predstavio svoj “Državni udar”: HDZ-ov patrijarh pokušava oprati Tuđmanovu politiku prema BiH

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

»Šeks na jasan način pojašanjava politiku predsjednika Tuđmana i HDZ-a u tom dramatičnom i kaotičnom razdoblju«, rekao je Čutura dodavši kako knjiga »otklanja sve sumnje u ispravnost Tuđmanove politike i zablude o pogrešnoj politici koje su proizvodili politički šarlatani potpomognuti medijima s vrlo dvojbenim ciljevima«.



ZAGREB – Knjiga Vladimira Šeksa »Državni udar – kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH« predstavljena je u petak u hotelu Esplanade u Zagrebu. O knjizi su govorili povjesničari Ivan Miškulin i Dinko Čutura, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, urednik knjige Žarko Ivković i autor Vladimir Šeks.


Ivković je istaknuo kako Šeks u svojoj knjizi rasvjetljava dva iznimno bitna segmenta suvremene hrvatske povijesti od kraja 1992. do sredine 1994.godine.


Dodao je kako je prvi segment pokušaj dvojice ljudi iz državnog vrha – Mesića i Manolića – da izazivanjem ustavne i parlamentarne krize sruše HDZ s vlasti i ograniče ovlasti predsjednika Franje Tuđmana.




Drugi segment je dovođenje u pitanje tadašnje hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini.


Naglasio je kako je Šeks svoju knjigu zasnovao na brojnim dokumentima, među kojima je 40-ak Tuđmanovih transkripata koje javnost dosad još nije vidjela te dodao kako će drugi dio ove uzbudljive knjige i prepune nepoznatih detalja iz 1990-ih godina biti objavljen početkom listopada.


Ivković smatra kako je knjiga pravi politički triler.


Po riječima ravnatelja Hrvatskoga državnog arhiva Dinka Čuture Šeksova knjiga omogućuje potpuni uvid u važne događaje u BiH.


»Šeks na jasan način pojašanjava politiku predsjednika Tuđmana i HDZ-a u tom dramatičnom i kaotičnom razdoblju«, rekao je Čutura dodavši kako knjiga »otklanja sve sumnje u ispravnost Tuđmanove politike i zablude o pogrešnoj politici koje su proizvodili politički šarlatani potpomognuti medijima s vrlo dvojbenim ciljevima«.


Ocijenio je kako vrlinom majstora političke analitike nedvojbeno dokazuje konzistentnost Tuđmanove politike u BiH, koja je posvećena cjelovitosti i očuvanju opstojnosti hrvatskoga naroda.


Smatra kako je Šeksov rukopis s autentičnom građom iz toga vremena, erudicijom svjedoka i sukreatora državne politike dragocjen prilog razumijevanju novije hrvatske povijesti.


Miškulin je ocijenio kako je do sukoba Stjepana Mesića i Josipa Manolića s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom došlo radi borbe za prevlast u HDZ-u. »Tuđman nije dijelio BiH«, rekao je Miškulin dodavši kako je sukob Mesića i Manolića s Tuđmanom zapravo bila borba za moć.


Smatra kako je Šeks svojom knjigom zadao razoran udarac tandemu Mesić-Manolić te njihovim sljedbenicima i, kako je rekao, manipulatorima.


Šeks je naglasio kako je knjigu pisao ne samo zato da od zaborava otrgne najsjajniji dio hrvatske povijesti, nego i zato da raskrinka krivotvoritelje hrvatske povijesti.


Napomenuo je kako su Manolić, Josip Boljkovac i Antun Tus optuživali njega, Branimira Glavaša, Tomislava Mečepa i Ivana Vekića da su u istočnoj Slavoniji napali Srbe i tako potaknuli rat.


Optužnice što ih je na temelju njihovih tvrdnja podignula bivša JNA i danas na snazi, podsjetio dodavši kako Srbiji to omogućuje zakon o univerzalnoj jurisdikciji.


Naveo je i kako dokumenti te transkripti koje je objavio u knjizi nedvojbeno i jasno pokazuju kako Hrvatska Republike Herceg Bosna bila izraz volje hrvatskoga naroda u BiH da se obrani od agresije, a HVO kao njezina vojna i obrambena komponenta te legalne postrojbe koje su branile opstanak Hrvata na njihovim pradjedovskim ognjištima u BiH.


Knjigu je objavio zagrebački Večernji list.