Preslagivanje u HDZ-u

Šeks nema šanse okupiti nezadovoljnike protiv Karamarka: ‘On je odavno pukovnik bez vojske’

Zlatko Crnčec

»Šeks je odavno pukovnik bez vojske«, jedan je od komentara njegove  izjave da bi Karamarko mogao imati protukandidata na izborima

ZAGREB  Nakon što je krajem prošlog tjedna u HDZ-u zavladala frustracija zbog gotovo potpune blokade u pregovorima s Mostom u stranci je ipak zavladalo olakšanje.– Ipak smo pokrenuli nešto. Ozbiljno je bilo zapelo prošlog petka kada je Most došao sa zahtjevima koje smo ocijenili pretjeranim. Nakon toga se četiri dana nije pregovaralo i onda smo u srijedu ipak postigli napredak i dogovorili kvote za zamjenike i pomoćnike ministara, kaže jedan član vodstva HDZ-a.

Stoga u ovoj stranci smatraju da bi se cijeli splet odnosa s Mostom mogao početi pokretati nabolje bez obzira što ova stranka drži HDZ u šahu oko dvije delikatne stvari – imenovanja Ranka Ostojića za šefa Odbora za nacionalnu sigurnost i s tim u vezi razrješenje šefa SOA-e Dragana Lozančića, te slučaja ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.


»Strašno za gledati«


U samom klubu HDZ-a postoji nezadovoljstvo osim ponašanjem HDZ-a i načinom na koji je stranka preuzela vlast, posebno preuzimanjem ministarstva branitelja kao i prvim kadrovskim rješenjem u liku Mije Crnoje.


– Ma bilo je to strašno za gledati. Nemam ja nekih lijepih riječi za Freda Matića, ali to se ipak nije smjelo dogoditi na taj način. Posebno je bio ružan način na koji se ispratilo ministricu Opačić. To će sve štetiti HDZ-u i nije se trebalo dogoditi, kaže jedan zastupnik HDZ-a. Vidljivo je i to da na saborskim sjednicama često glavnu riječ iz HDZ-a vode Stevo Culej i Željko Glasnović dok dio zastupnika koji je HDZ nosio u prošlom sazivu šuti. U klubu zastupnika, ali i među dijelom članstva postoji nezadovoljstvo smjerom koje je stranka zauzela.Cijelu situaciju za HDZ usložnjava činjenica da će se uskoro morati raspisati unutarstranački izbori. Opće je očekivanje da predsjednik stranke Tomislav Karamarko neće imati protukandidata budući da je stranka bez obzira na očigledan podbačaj na izborima ipak dio vladajuće koalicije.

Osobni angažman


Priču je dodatno zakuhao nedavno smijenjeni savjetnik za ustavna pitanje predsjednice, Vladimir Šeks koji je u razgovoru za jedne dnevne novine izjavio da bi Karamarko ako se Vlada brzo ne konsolidira ipak mogao imati protukandidata. Štoviše Šeks je najavio i svoj osobni angažman u unutarstranačkim izborima, a u razgovoru za Globus rekao je da se Karamarku zamjerio zbog toga jer je upozorio predsjednicu da bi bilo protuzakonito dati mu mandat za sastavljanje Vlade bez da je osigurao podršku većine zastupnika.




– Ma Šeks je odavno pukovnik bez vojske. Taj je proces započeo još 2005. kada je stranku napustio Branimir Glavaš, a završio na unutarstranačkim izborima 2012. godine kada Jadranka Kosor kojoj je vodio kampanju nije ušla ni u drugi krug, kaže jedan član vodstva stranke. U stranci smatraju da je činjenicom da je HDZ ipak na vlasti otpala bilo kakva mogućnost da Šeks okupi nezadovoljnike unutar stranke oko nekog protukandidata o čemu se u stranci pričalo zadnjih godina.