HDZ-ov veteran

Šeks: Moji odnosi s Karamarkom su ledeni, on misli da sam na čelu stožera koji priprema njegovo rušenje

P. N.

''Glavni razlog naših zahlađenih odnosa je što je Karamarko mene žestoko prekorio zašto iznosim tvrdnje da u HDZ-u nema demokracije. a ja sam mu rekao da se unutrašnji sukobi trebaju rješavati dijalogom, a ne ekskomunikacijom kao u slučaju Jadranke Kosor'', dodao je



”Moji odnosi s Karamarkom su ledeni, nikakvi, on misli da sam na čelu stožera koji priprema njegovo rušenje”, kazao je između ostaloga  Vladimir Šeks u HTV-ovoj emisiji ”Nedjeljom u dva” u kojoj je govorio o odlasku  s Pantovčaka, političkoj klimi u HDZ-u te aktualnim političkim događajima.


”Glavni razlog naših zahlađenih odnosa je što je Karamarko mene žestoko prekorio zašto iznosim tvrdnje da u HDZ-u nema demokracije. a ja sam mu rekao da se unutrašnji sukobi trebaju rješavati dijalogom, a ne ekskomunikacijom kao u slučaju Jadranke Kosor”, dodao je.


Šeks je nakon odlaska s Pantovčaka rekao da će karijeru nastaviti pisanjem memoara i sjećanja, a osvrnuo se i na aferu s pomilovanjem.




”Došlo je do medijskog linča prema predsjednici, koju su žestoko napali zbog pomilovanja Goldbergera, a ona je pod tom medijskom paljbom mene pozvala. Bila je jako napeta kad smo razgovarali u Zagrebu.Zamjerila mi je zašto je nisam upozorio da sam razgovarao sa članovima komisije. Pitala me zašto je nisam upozorio, rekao sam da nisam jer sam mislio da je nisam trebao upozoriti. Kada sam vidio da ne prihvaća moje objašnjenje,  predao sam ostavku. Došlo je do nepovjerenja između predsjednice i mene.”


Šeks je rekao i da je jako zabrinut za stanje  u Hrvatskoj.


“Produbljuju se podjele, zabrinut sam za stabilnost i sigurnost Hrvatske. Predigra verbalnog građanskog rata je ovo. Dolazi do snažnog rasta neprijateljstva. Želim dati prilog da se to stanje počne mijenjati”, kazao je Šeks.


Upitan za komentar kontaktiranja predsjednice sa Zdravkom Mamićem, Šeks je rekao da unatoč raznim kontroverzama koje se vežu uz njega, Mamić nije pravomoćno osuđena osoba.


”Da sam na mjestu predsjednice, ja bih u pogledu bilo koje osobe koja ima određeni renome, izbjegavao kontakte s njim. Hrvatskoj treba mehanizam gdje će određene službe na vrijeme upozoravati državne dužnosnike da ne ostvaruju kontakte s osobama koje se nalaze pod istragama i krim obradama”, istaknuo je.


O odnosu predsjednice i Lozančića nije htio nagađati te je rekao da nema nikakvih saznanja nemam, već samo medijske spekulacije.


O posljednjem slučaju razmimoilaženja Mosta i HDZ-a Šeks je kazao da se radi o ozbiljnoj pukotini u funkcioniranju Vlade.


”Most je grupacija vrlo heterogenih osobnosti koje nisu same po sebi razvile svijest da trebaju nastupati disciplinirano, smatraju da su u isto vrijeme stranka i slobodni strijelci. Dok se to ne riješi unutar samoga Mosta događat će se šumovi kao ovo oko Ostojića.”


Međutim, Šeks je optimist oko suradnje Mosta i HDZ-a i ne misli da će doći do loma i novih izbora jer ”održanje na vlasti je jači eliksir od bilo čega”.


Bilo je riječi i o slučaju ministra Hasanbegovića, a Šeks smatra da treba uvjeriti snažne autoritete iz svijeta, osobito iz židovskih organizacija, da se radilo o Hasanbegovićevu grijehu i zabludama iz mladosti.


”U  javnom životu je napravio ogromni otklon od bilo kakvog totalitarizma, ne treba zbog grijeha mladosti ispaštati teško i doživotno. Imali smo kroz povijest mnogo ljudi koji su bili u mladosti svašta. Ratzinger koji je postao papa Benedikt je bio član Hitlerjugenda. Hasanbegović je teret Vladi, ali mislim da se pametnom politikom premijera i Vlade taj problem može prevladati”, kazao je.


Upitan o slučaju Zec koji je ponovno aktualiziran ovih dana, demantirao je još jednom da je kao državni tužitelj napravio grešku zbog koje su oslobođeni ubojice obitelji Zec te da nije podnio žalbu.


”Strahovito mi je žao te djece, obitelji i zločina. Žao mi je što odgovorni nisu došli pod lice pravde, ali ne prihvaćam nikakvu odgovornost, ni moralnu ni bilo kakvu drugu”


Na kraju je rekao i da će kao član HDZ-a sudjelovati na unutarstranačkim izborima, ali da se neće kandidirati za predsjednika HDZ-a.


”U onom dijelu izbora koji se odvija za razna tijela stranke, tu ću se kandidirati, ali pod uvjetom da dobijem snažnu i jaku potporu. Ako me kandidiraju i traže moju suglasnost da se kandidiram.O gospodinu Plenkoviću imam vrlo visoko mišljenje. Političar i profesionalac velikog kalibra je, europskog kova. Vrhunski hrvatski političar, usto je i moj veliki prijatelj. Prepuštam njemu da vam kaže koji su njegovi planovi. Mislim da bi on bio dobar predsjednik HDZ-a”, zaključio je Šeks.