Objavljena odluka o slučaju bivšeg pomoćnika ministra financija

Šegon: Žalit ću se Upravnom sudu jer je odluka Povjerenstva za mene neodrživa

Dražen Ciglenečki

Jedan od aspekata koji su utjecali na kaznu od 40.000  kuna je što Šegon o kreditu nije obavjestio  Linića, koji ne smatra da ga je Šegon morao obavijestiti i da ima išta sporno o kreditu koji je dobila njegova firma



ZAGREB Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tek jučer je na svojoj web stranici objavilo odluku o slučaju bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona, kojeg su 7. ožujka kaznili sa 40 tisuća kuna procjenjujući da se zbog kredita HBOR-a našao u sukobu interesa. Šegon još nije dobio odluku, ali nakon što ju je pročitao na internetu zaključio je da je njezino obrazloženje ipak bitno blaže nego ono što se čulo na sjednici povjerenstva 7. ožujka.


– Tada su članovi povjerenstva tvrdili, primjerice, da sam nanio štetu HBOR-u i još neke stvari kojih nema u pisanoj odluci. No, u svakom slučaju ta je odluka za mene neodrživa, očitovat ću se o svim točkama po kojima su me okrivili i pokrenuti spor na Upravnom sudu, rekao nam je Šegon. Nije želio ulaziti u detalje onoga što smatra neutemeljenim u odluci, tek je spomenuo da u ljeto 2012. nije mogao izvijestiti povjerenstvo da tvrtka Facta Vera, u kojoj je 20-postotni vlasnik, stupa u poslovni odnos s HBOR-om, a što u povjerenstvo navode kao njegov propust, zato što to tijelo u to vrijeme nije niti postojalo. Naime, Sabor je tek u siječnju prošle godine izabrao članove povjerenstva, koje prije toga nije funkcioniralo.


Povjerenstvo je u Šegonovom slučaju analiziralo kreditnu politiku HBOR-a, unatoč tome što su uprava i nadzorni odbor utvrdili da taj kredit u iznosu 31,4 milijuna kuna ni po čemu nije sporan, te poslovanje Facta Vere, i na osnovu toga su odlučili da je u pitanju sukob interesa. U obzrazloženju se ističe da je kredit bio takvog karaktera da je stvorena sumnja da ga je uprava HBOR-a odobrila jer je Šegon na njih utjecao svojim položajem pomoćnika ministra financija. »Stvorena je sumnja da je Šegon javnu dužnost koristio za osobni probitak, a na štetu javnog interesa. Privatni interes je u sukobu s javnim ukoliko se kredit HBOR-a dodjeljuje u svrhu sanacije postojećih tržišnih kredita poslovnih banaka, čija je mogućnost uredne otplate ugrožena gospodarskom krizom«, naglašava se u odluci.




 Zanimljivo je pojašnjenje da je Šegon teže sankcioniran zato što svojeg nadređenog, ministra Slavka Linića koji je i predsjednik NO HBOR-a, nije izvijestio o kreditu, kao ni ostale članove Vlade koji su članovi nadzornog odbora. U povjerenstvu misle da je Šegon na taj način počinio težu povredu načela obnašanja javnih dužnosti. »Dužnosnik je tako teže ugrozio ne samo svoj legitimitet i vjerodostojnost u obnašanju javne dužnosti, već je svojim postupcima, prije svega propustima, ugrozio i legitimitet drugih dužnosnika koji su u okviru svojih javnih dužnosti o dodjeli kredita od strane HBOR-a trebali imati pravovremena saznanja, kako bi zaštitili vlastitu vjerodostojnost«, piše u odluci. Međutim, činjenica je da Šegon nije imao nikakvu zakonsku obvezu informirati Linića o ovom kreditu, a ministar financija k tome ocjenjuje da tim kreditnim aranžmanom njegov nekadašnji pomoćnik nije ništa prekršio. Čak i nakon što je povjerenstvo 7. ožujka donijelo odluku da je Šegon bio u sukobu interesa, Linić je u svojem priopćenju ustvrdio da je kredit bio u skladu sa zakonom i pravilima po kojima HBOR dodjeljuje kredite. Još je poručio da je Šegon dužnost obavljao odgovorno. Dakle, Linić ne smatra da mu je Šegon morao reći za kredit, a povjerenstvo unatoč tome kažnjava Šegona teže upravo zato što je ministru financija to prešutio.