Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Nema rješenja za "švicarac"

Šef HUB-a tvrdi: 'Porez na aktivu banaka doveo bi do kraja bankarske utakmice u Hrvatskoj'

Šef HUB-a tvrdi: 'Porez na aktivu banaka doveo bi do kraja bankarske utakmice u Hrvatskoj'
Šef HUB-a tvrdi: 'Porez na aktivu banaka doveo bi do kraja bankarske utakmice u Hrvatskoj'
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2016. u 22:33 2016-09-30T22:33:46+02:00

To znači da bi vlasnici, teoretski, možda čak mogli spojiti domaće banke sa svojim bankama i time bi ovdje nestale banke u obliku pravnih osoba i ostale bi samo poslovnice. Poslovnice u tom slučaju ne mogu biti aktivne ni u financiranju države. Teško će onda biti financirati i druge elemente. A to bi sigurno značilo da će biti bitno osiromašena ponuda svih kredita u praksi, rekao je Adrović

Čelnik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović večeras je u Dnevniku Nove TV izjavio da bi porez na aktivu banaka mogao dovesti do kraja bankarske utakmice u Hrvatskoj.
- To znači da bi vlasnici, teoretski, možda čak mogli spojiti domaće banke sa svojim bankama i time bi ovdje nestale banke u obliku pravnih osoba i ostale bi samo poslovnice. Poslovnice u tom slučaju ne mogu biti aktivne ni u financiranju države. Teško će onda biti financirati i druge elemente. A to bi sigurno značilo da će biti bitno osiromašena ponuda svih kredita u praksi, rekao je Adrović, koji je napomenuo i da nije vidio sadržaj Vladinog odgovora na prigovore Europske komisije, niti može pretpostaviti što u njemu piše.
Tvrdi kako u Hrvatskoj postoje snage na političkoj razini koje će postojati opstruirati bilo kakav dogovor.
Očekuje se s budućom Vladom sjesti za stol i dogovoriti nova pravila, no priznaje kako banke zasad nemaju rješenje za slučaj švicarac.
- Banke u ovom trenutku nemaju rješenje jer atmosfera je takva da mi u ovom trenutku ništa ne predlažemo. Svaka banka za sebe vodi u ovom trenutku proces. Vidjeli ste da je jedna banka krenula, druge vjerojatno slijede, tako da, treba staviti glave na kup i pokušati naći rješenje, zaključio je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.