Demantirane tvrdnje HDZ-a o programu Garancija za mlade

Sedam novih projekata: Hrvatska za zapošljavanje mladih već potrošila 100 milijuna eura iz EU fonda

Gabrijela Galić

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Ono u čemu je HDZ donekle u pravu jest kašnjenje natječaja, uglavnom zbog administrativnih problema

 ZAGREB – Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava danas su potpisali ugovor o realizaciji sedam projekata vrijednih 1,47 milijardi kuna.

Sredstva za realizaciju tih projekata kojima će se financirati mjere aktivne politike zapošljavanja osigurana su iz Europskog socijalnog fonda (EFS) i iskoristit će se do 2017. godine. Dva od tih sedam projekata izravno su vezana uz Garanciju za mlade, europski projekt kojim se želi podići stopa zaposlenosti mladih i smanjiti njihova nezaposlenost. Riječ je o provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja mladih ukupne vrijednosti preko 757,6 milijuna kuna te provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja za dugotrajno nezaposlene mlade za što će biti utrošeno gotovo 111,3 milijuna kuna. Ukupno, od od danas aktivnih projekata koji se financiraju iz EFS-a, za zapošljavanje mladih u dobi od 15 do 29 godina bit će utrošeno 768,9 milijuna kuna.


»Garancija za mlade dobro je poznata svim mladima u Republici Hrvatskoj – još iz prve ESF-ove financijske perspektive bilježimo značajne rezultate u implementaciji Garancije. Tako smo kroz samo dvije mjere aktivne politike iskoristili više od 80 milijuna kuna za samozapošljavanje te za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (SOR)«, navode u resornom ministarstvu rada i mirovinske skrbi. Time, kao i današnjim potpisivanjem ugovora o provedbi sedam projekata demantiraju navode HDZ-a. Naime, Ivana Maletić, HDZ-ova eurozastupnica prije nekoliko dana je kazala kako je iz Garancije za mlade za Hrvatsku namijenjeno 60 milijuna eura te da smo dobili predujam od 20 milijuna eura, ali da niti jedna kuna iz tog predujma nije potrošena.



HZZ: Nije istina da nema novca za mjere aktivne politike zapošljavanja


Hrvatski zavod za zapošljavanje demantirao je u srijedu da su ostali bez novca za mjere aktivne politike zapošljavanja. Ukupno je u ovoj godini za tu svrhu namijenjeno 1,57 milijuna kuna, od čega je u proračunu osigurano nepunih 999,27 milijuna kuna. Iz EFS-a se povlači gotovo 356,47 milijuna kuna te iz fonda Garancije za mlade nepunih 156,5 milijuna kuna. Iz nacionalnih sredstava do kraja listopada potrošeno je 933,6 milijuna kuna za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja. Sredstva europskih fonova povući će se nakon današnjeg potisivanja ugovora.





»Rok za korištenje je svibanj 2016. Preduvjet je uspostavljen i akreditiran sustav, no za njega u Hrvatskoj još nisu uspostavljene ni procedure ni definirana tijela za provedbu. Postoji mogućnost, dakle, da će Hrvatska morati vratiti tih 20 milijuna eura predujma«, među ostalim je kazala Maletić. No, stvarnost baš i nje tako mračna kako se želi prikazati što dokazuje i današnje potpisivanje sedam projekata kojima će financirati mjere aktivne politike zapošljavanja, ali i činjenica da je iz ranije financijske perspektive EFS-a povučeno preko 80 milijuna kuna.


Hrvatska je Garanciju za mlade počela primjenjivati i prije no što je postala članica EU i prije no što su u travnju prošle godine, kako njoj tako i drugim državama odobrena sredstva u tekućem proračunskom razdoblju. Hrvatskoj je, pritom, otvorena mogućnost korištenja 66, a ne 60 milijuna eura.


Dio nacionalnih sredstava utrošenih prije odobravanja plana provedbe Garancije u travnju prošle godine naknadno je »pokriven« iz EU sredstava.  A ukupno je u SOR i samozapošljavanje u zadnje dvije godine uključeno 30-tak tisuća korisnika. Sve je to koštalo što nacionalni, a što europski proračun 563 milijuna kuna.


Ono u čemu je HDZ donekle u pravu jest kašnjenje natječaja, uglavnom zbog administrativnih problema. Tako se neslužbeno može čuti, da su i projekti čija se realizacija danas potpisala kasnili u natječajnom postupku. Početkom kolovoza ministarstvo rada objavilo je poziv za dostavu prijedloga operacija koje će se financirati kao izravna dodjela sredstava u okviru Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine«, a za sada su odobreno sedam pristiglih programa.