Dionice Mercatora na meti

Sberbank ne plijeni imovinu Agrokora već Ivice Todorića, hoće li Rusi krenuti na Kulmerove dvore

Jagoda Marić

Kulmerovi dvori, Foto: D. LOVROVIĆ

Kulmerovi dvori, Foto: D. LOVROVIĆ

Vlasnik tih dionica Mercatora je tvrtka Agrokor Investments koja je bila u stopostotnom vlasništvu ne Agrokora, nego Ivice Todorića osobno i ako je Todorić u međuvremenu nije prenio ili prodao Agrokoru, onda se Sberbanka zapravo pokušava naplatiti iz  njegove osobne imovine



Ruska Sberbanka počela je plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora, prenijela je danas Hina vijest iz slovenskih medija koji se pozivaju na agenciju Bloomberg. 


U vijesti se još ističe da je riječ o dionicama koje su u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V. 


No, vlasnik tih dionica Mercatora je tvrtka Agrokor Investments koja je bila u stopostotnom vlasništvu ne Agrokora, nego Ivice Todorića osobno i ako je Todorić u međuvremenu nije prenio ili prodao Agrokoru, onda se Sberbanka zapravo pokušava naplatiti iz  njegove osobne imovine. 




Tvrtka Agrokor Investments BV imala je do ožujka 28,54 posto dionica Mercatora, no u ožujku je deset posto tih dionica prodala Agrokoru za 40 milijuna eura.  


Preostalih 18,53 Sberbanka će ovršiti jer imaju založno pravo koje im je Todorić dao kad je u ožujku podigao kredit od 100 milijuna eura za likvidnost Agrokora.


Prema pisanju hrvatskih medija, Todorić je kod podizanja zadnjeg kredita od sto milijuna eura u ožujku ove godine Sberbanci u zalog dao i pola Kulmerovih dvora, pa je pitanje hoće li Sberbanka u pokušaju da osigura svoja potraživanja snažnije krenuti i na Todorićevu osobnu imovinu. 


U Srbiji je Sberbanka ishodila privremenu mjeru zabrane raspolaganja i otuđenja dionica Dijamanta i Frikoma.


Sada očito želi ishoditi da joj osiguranje za naplatu kredita budu dionice Mercatora, ali one koje su po svemu sudeći u vlasništvu Ivice Todorića osobno.


Hina prenosi i navode slovenskih medija da je plan Sberbanke zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu  zadržati do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.


Za kredit kojeg je Agrokor podigao da bi  mimo Todorićevih dionica u Mercatoru i sam direktno kupio nešto manje od 60 posto dionica, Sberbanku je dao zalog na dionice u Mercatoru.


Ruska banka očito objedinjuje taj portfelj, no pitanje je hoće li dijelom koji je pod direktnom upravom Agrokora moći raspolagati. Rusi smatraju, prenosi Hina, da odredbe hrvatskog lex Agrokora, koji je donesen kako bi se Agrokor zaštitio od daljnjeg financijskog posrtanja, brane zapljenu založene imovine koncerna koja je u izravnom vlasništvu koncerna i tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, dok Agrokor Investment ima sjedište u Nizozemskoj.


No, ta tvrtka ni nije u vlasništvu Agrokora, nego Ivice Todorića.