Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 1
Sutra: 28° 28° 1
19. srpnja 2019.
Cijena propalog Vladinog projekta

Savjetniku za monetizaciju isplaćeno 5,9 milijuna kuna

Foto D. Lovrović
Foto D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2015. u 11:33 2015-06-26T11:33:00+02:00

Konačni obračun troškova savjetnika za propali projekt Vlade znat će se naknadno. Milanović ističe i da je u njegovom mandatu broj državnih službenika smanjen za 2.983, a ove godine zapošljava se 1.040 ljudi

ZAGREB  Od početka mandata sadašnje Vlade broj državnih službenika smanjen je za 5,17 posto, odnosno za 2.983, stoji to u odgovoru predsjednika Vlade Zorana Milanovića na zastupničko pitanje HDZ-ove Sunčane Glavak, koja je tražila i podatke koliko su državu koštali konzultanti za Vladine projekte u državnoj upravi i javnim poduzećima.

Prema podacima koje je u travnju iznio ministar uprave Arsen Bauk, u državnoj upravi početkom ove godine bilo je zaposleno nešto manje od 53 tisuće državnih službenika.

Rad vježbenika

Zastupnicu Glavak zanimalo je i novo zapošljavanje, pa premijer u svom odgovoru ističe da će 1.040 novih zaposlenika državne uprave biti zaposleno prema Planu prijama u državnu službu, ali da je sve u skladu s Vladinom odlukom o zabrani novog zapošljavanja, ako to nije nužno zbog obavljanja posla koji se ne može rasporediti među postojećim službenicima i ako se radi o zapošljavanju umjesto službenika koji odlazi iz nekog tijela državne uprave.

Većina novih službenika, njih 993, trebali bi biti službenici s radnim iskustvom, dok se u preostalim slučajevima radi o zapošljavanju vježbenika. Uz to, u planu je i zapošljavanje 171 službenika na određeno vrijeme. Među novim službenicima trebale bi biti 54 osobe s invaliditetom te 51 pripadnik nacionalnih manjina. 

Milanović podsjeća da se zabrana zapošljavanja ne odnosi na službe i poslove koji se tiču obveza prema Europskoj uniji, i da će od spomenutih 1.040 službenika njih 412 biti raspoređeno na radna mjesta koja se tiču europskih poslova, od čega će se 377 zaposliti na neodređeno vrijeme. 

Što se tiče službenika koji su zapošljavani u državnoj upravi na neodređeno vrijeme, premijer napominje da je riječ o zapošljavanju primjerice u kabinetu ministra i da će ti službenici morati otići s istekom mandata čelnika državnog tijela u kojem su zaposleni. Takvih je službenika trenutačno 130, od čega najveći dio u ministarstvima, čak 105, a uglavnom je riječ o šefovima kabineta ili glasnogovornicima ministarstava.

Dokapitalizacija HPB-a

Na njezino pitanje Sunčane Glavak koliko je država utrošila na projekt spašavanja Hrvatske poštanske banke, premijer ništa nije odgovorio o troškovima konzultanata prilikom propalog pokušaja privatizacije HPB-a, nego je tek kazao da iz državnog proračuna toj banci u mandatu sadašnje Vlade nije isplaćen nikakav novac, dok su u prethodnom mandatu Vlada i državna tijela tu banku dokapitalizirala sa 880 milijuna kuna. Inače, prema odluci HNB-a država još jednom mora dokapitalizirati HPB i to sa 550 milijuna kuna kako bi se podigla razina adekvatnosti kapitala, za što Vlada, prema naputku Europske komisije, traži i privatne investitore.

Savjetniku za monetizaciju autocesta dosad je, stoji u odgovoru, isplaćeno gotovo 5,9 milijuna kuna, a konačni obračun bit će napravljen nakon što odluka kojom se poništava odluka o davanju cesta u koncesiju bude izvršna, najavljuju iz Vlade.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka