Podrška proračunu i isplata nisu povezani

Savjetnici Lovrić Merzel su za HDZ, ali i traže po 40.000 kn

Dražen Ciglenečki

Radi se o naknadama od 5.000 kuna mjesečno koje su vijećnici primali za savjetovanje županice. Dogovor o zaostacima je postignut kad i dogovor o glasanju za proračun



ZAGREB » Vrlo brzo nakon što je HDZ-ovac Ivo Žinić izabran za sisačkog župana, u skupštini Sisačko-moslavačke županije došlo je do političkog preslagivanja. Dio vijećnika skupštinske većine koju je formirala bivša županica Marina Lovrić Merzel, odlučio je surađivati sa Žinićem. Na taj je način osigurana nova većina koja će izglasati proračun za 2015. Posebno je zanimljivo što je među šest vijećnika koji su se prilagodili novonastalim političkim okolnostima i pet savjetnika Marine Lovrić Merzel.


 


 Ukinuta mjesta


Emil Franjević (HSU), Dubravko Obadić (HSLS), Milivoj Tičarić (Demokratska stranka umirovljenika), te Rajko Mladenović i Vlado Đaković (Hrvatska demokratska regionalna stranka) primali su kao savjetnici mjesečnu naknadu u visini pet tisuća kuna, zbog čega je HDZ godinama oštro kritizirao njih i bivšu županicu. No, sada su se ta petorica svojim potpisima pridružila zahtjevu za sazivanje sjednice skupštine, s obzirom da njezin predsjednik Željko Soldo (HSP) to ne čini. Njihove četiri stranke osnovat će zaseban klub vijećnika.




  – Nema ustupaka niti usluga klubu vijećnika koji će podržati naš prijedlog proračuna, izjavio je jučer Žinić na konferenciji za novinare. Ali, paralelno s konstituiranjem skupštinske većine, savjetnici Marine Lovrić Merzel, ukupno ih je bilo 13, pregovaraju sa Žinićem o isplati savjetničkih naknada, koje im je u ožujku obustavio obnašatelj dužnosti župana Zdenko Vahovec (SDP). Žinić je u predizbornoj kampanji obećavao da će ukinuti ta savjetnička mjesta, što je nakon pobjede odmah i napravio, ali Franjević, Obadić, Tičarić, Mladenović i Đaković, zajedno s ostalim savjetnicima, sada od župana traže da im podmiri po osam zaostalih mjesečnih naknada. Uvjereni su da imaju na njih pravo, jer su zadnji put isplaćeni za veljaču, a Žinić je savjetnička tijela raspustio u studenom.


 


 Dvije različite stvari


– Nas 13 angažirali smo odvjetnika koji je poslao pismo u Županiji i slijedom toga su održani razgovori sa Žinićem. Župan je shvatio da bismo mi, ako do toga dođe, sigurno dobili sudski spor, pa nam je odlučio isplatiti sve zaostale naknade. Žinićeva je glavna programska točka bila ukidanje savjetnika, ali sad mora platiti ono što nam pripada, a što nam je SDP-ova klika htjela oduzeti, rekao nam je Tičarić.


  On, kao i drugi savjetnici-vijećnici s kojima smo razgovarali, negira povezanost između njihovog prelaska na stranu HDZ-ovog župana i novčanih naknada koje potražuju.   – To su dvije sasvim odvojene stvari. Mi ćemo proračun podržati iz jednostavnog razloga što ne želimo nove izbore u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji bi nas koštali 6,5 milijuna kuna. Ne ulazimo ni u kakvu koaliciju s HDZ-om, a suradnja sa SDP-om je ionako prekinuta i to njihovom zaslugom. Iz razgovora sa Žinićem zaključili smo da će župan nastaviti realizirati projekte koje je započela Marina Lovrić Merzel, jer, uostalom, svojih niti nema, pa je zato normalno da ga u tome podržimo za dobrobit naše županije, naglašava Tičarić, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika.