Jaka samouprava jedini izlaz iz krize

Savez IDS-PGS predstavio program “Pravo na svoje” od šest točaka baziran na decentralizaciji

Tihana Tomičić

S predstavljanja programa

S predstavljanja programa

Decentralizacija Hrvatske znači brži gospodarski razvoj, nove investicije, nova radna mjesta, nove prihode, bolji standard i kvalitetu života za građane Istre i svih ostalih dijelova Hrvatske, naglasio je Miletić poručivši da su IDS i PGS jedine stranke koje inzistiraju na decentralizaciji i kontinuirano se bore protiv dodatne centralizacije zemlje



PAZIN – Sinoć su u Pazinu predstavnici koalicije IDS-PGS Boris Miletić i Darijo Vasilić predstavili programsku turneju pod nazivom „Pravo na svoje“, čiji je cilj predstaviti konkretne učinke decentralizacije u šest ključnih područja života: gospodarstvu i poljoprivredi, turizmu, EU fondovima, zdravstvu i socijali, znanju i kulturi te infrastrukturi i zaštiti okoliša.


U prepunoj dvorani Spomen doma, predsjednici IDS-a i PGS-a istaknuli su da se ovim putovanjem kroz šest tematskih postaja žele uoči parlamentarnih izbora pokazati građanima što bi decentralizacija sustava značila za njihov svakodnevni život, za njihova radna mjesta, ceste kojima se voze, škole u koje odvode djecu, bolnice i ambulante u kojima se liječe, domove u kojima zbrinjavaju svoje none i dide, majke i očeve.


– IDS će se boriti i sigurno izboriti za decentralizaciju Hrvatske, odnosno, za uvođenje konkretnih mjera decentralizacije, izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić navevši da je postojeći sustav financijski neodrživ i neefikasan.


Dodao je da „građani s punim pravom očekuju kvalitetnije usluge, a tromi centralizirani sustav kakav je naš im to ne može omogućiti. S druge strane, decentralizacija je najučinkovitija formula gospodarskog razvoja koju su uspješno primijenile najrazvijenije zemlje Europe, poput Njemačke, Švicarske, Danske“. 




– Decentralizacija Hrvatske znači brži gospodarski razvoj, nove investicije, nova radna mjesta, nove prihode, bolji standard i kvalitetu života za građane Istre i svih ostalih dijelova Hrvatske, naglasio je Miletić poručivši da su IDS i PGS jedine stranke koje inzistiraju na decentralizaciji i kontinuirano se bore protiv dodatne centralizacije zemlje.


Predsjednik IDS-a je napomenuo i da je IDS  „s ograničenim financijskim sredstvima koje Istra ima na raspolaganju uspio izgraditi najrazvijeniju regiju u Hrvatskoj“ te da je Istra dobar primjer kako lokalna samouprava, konkretnim mjerama i odlučnim politikama i projektima, može biti ključ izlaska iz krize.


– IDS je stranka kojoj je Istra prva i jedina politika. Jak IDS u Saboru jedina je garancija da će se glas Istre u Zagrebu čuti!, završio je Miletić. 


Govoreći o decentralizaciji, predsjednik Primorsko-goranskog saveza Darijo Vasilić je naglasio da je riječ o razvojnom modelu kroz koji bi se sve regije u zemlji mogle brže razvijati i osigurati bolje usluge svojim građanima.


– Zamislite što bi tek bilo da nas država ne koči… Da djelujemo u poticajnom okruženju, a ne u centraliziranom u kojem se sve iz jednog središta odlučuje. Da je na snazi poticajan razvojni model koji stimulira razvoj regija i općenito, lokalnih zajednica -  kazao je Vasilić dodavši kako je čvrstog uvjerenja da bi Hrvatska većom decentralizacijom brže izašla iz recesije i napravila veliki gospodarski rast.


U narednim danima, koalicija IDS-PGS predstavit će građanima diljem Istre, Liburnije, kvarnerskih otoka i Rijeke konkretne učinke decentralizacije u šest ključnih područja, počevši od 13. listopada., u Poreču gdje će predstaviti učinke decentralizacije u turizmu.


Također, očekuje se da će se danas, odlukama svojih tijela, savezu IDS-PGS pridružiti i Lista za Rijeku, koja će imati kandidata na 6. mjestu na listi – prva tri mjesta imat će IDS, potom 4. PGS, zatim opet IDS, pa Lista za Rijeku.