Dogovor na vidiku

Sastanak u Vladi: Plaća za srpanj do kraja tjedna! Postignut konsenzus oko odlaska Uprave Uljanika

P. N.

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Vlada radi na tome da se osigura novac kod komercijalnih banaka za dvije plaća. Namjera nam je da se srpanjska plaća isplati do kraja tjedna, rekao je Horvat



ZAGREB Završio je sastanak predstavnika sindikata u Vladi. Đino Šverko iz Sindikata metalaca izjavio je da bi do kraja tjedna mogle biti osigurane dvije plaće.


– Primii su nas premijer i tri ministra. Kažu nam da bi do kraja tjedna mogle biti osigurane dvije plaće. Intenzivno se pregovara s bankama. Bitno je da osiguraju plaće, kako su rekli, rekao je Đino Šverko.


Mladen Novosel iz SSSH kaže da se štrajk prekine treba radnicima do kraja tjedna isplatiti plaću za srpanj i osigurati plaću za kolovoz. 




– Ako se to ne dogodi, razmotrit ćemo druge opcije. Šrajk traje do isplate plaće, najavio je.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



Vlada intenzivno radi na osiguranju plaća


Ministar gospodarstva Darko Horvat potvrdio je da upravo Vlada intenzivno radi na osiguranju dvije plaće za radnike Uljanika i 3. maja. 


– Vlada radi na tome da se osigura novac kod komercijalnih banaka za dvije plaća. Namjera nam je da se srpanjska plaća isplati do kraja tjedna, rekao je Horvat.


Foto Pixsell


Foto Pixsell



Na pitanje uključuje li to i državno jamstvo, Horvat je rekao da postoji ta mogućnost. Potvrdio je da je izgledna opcija, o kojoj je Novi list već pisao, da Uljanik povuče dio svojih depozita koji su ranije služili za pokrivanje kredita, a da vlada da svoje jamstvo i da se na osnovu tih povučenih depozita osiguraju plaće za Uljanik i 3.maj.


O konkretnim bankama ministar nije htio govoriti. Na dodatni upit, kako bi bila moguća bilo koja druga opcija osim državnog jamstva, jer tko će škverovima bez novca dati kredit bez ikakvog osiguranja, rekao je da bi o tome trebalo pitati banke.


Konsenzus oko odlaska Uprave


– Oko odlaska Uprave je postignut konsenzus. Moramo vjerovati Vladi, mi nemamo drugog partnera. Ministar je obećao doći u Pulu i razgovarati. Mi ne želimo stečaj nego restrukturiranj, rekao je Đino Šverko.


“Nama je opstanak brodogradnje prioritet. Ne treba biti previše servilan”, odgovorio je na opasku da će ipak morati napraviti neke ustupke strateškom partneru. Ako to bude Danko Končar, onda će morati pristati na turističke kapacitete. 



Na pitanje kako će se osigurati kredit sada, rekao je: “Očito su našli rješenje. Vidite što se dešava, ni Vladi nije stalo da ima pod prozorom nezadovolje radnike.”


Mladen Novosel je jasan: za neisplatu plaća najodgovornija je Uprava.


– Nastavak procesa restrukturirianja ovisi o EK i strateškom partneru. Upravama više ne vjeruju ni radnici ni Vlada, Vlada ima mehanizme da kroz NO inicira skupštinu i promjenu uprave. Radnici smatraju da ove uprave ne mogu nastaviti voditi brodogradilišta. Ne očekujemo da ovaj tjedan budu riješeni svi problemi, ali očekujemo da dobiju plaću ovaj tjedan.


Ako se to ne desi, razmotrit ćemo sve opcije. Očekujemo da Vlada odluči treba li Hrvatska brodogradnju ili ne. Ako da, onda kao i u svim drugim zemljama, mora Vlada u tome sudjelovati, rekao je Mladen Novosel.