Štrajk u školama

Sastanak u Vladi: ‘Ako od nas samo žele čuti rezultate izjašnjavanja, nisu nas ni trebali zvati’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot N1

Foto Screenshot N1

Ako Vlada odluči zabraniti štrajk postavit će se pitanje nemoći premijera, sve ono što nas je vodilo k tome da ne možemo drugačije nego tako riješiti ovaj spor, rekao je Željko Stipić



Sindikati su danas objavili rezultate izjašnjavanja o ponudi Vlade, koju su velikom većinom odbili. Potom je uslijedio poziv premijera Andreja Plenkovića na nastavak pregovora u Banske dvore. Sastanak je počeo u 16 sati.


“Moje neko očekivanje da nas zovu ponajprije da čuju od nas rezultate izjašnjavanja, zbog toga nas nisu trebali zvati, a drugo je da žele svoju ponudu proširiti, promijeniti, već nešto s njom uraditi”, rekao je uoči sastanka Željko Stipić iz sindikata Preporod, prenosi N1.


Upitan što ako Vlada odluči zabraniti štrajk, Stipić je rekao da će se tada postaviti pitanje zašto to nisu učinili peti dan, a ne 35. dan štrajka.




“Postavit će se pitanje nemoći premijera, sve ono što nas je vodilo k tome da ne možemo drugačije nego tako riješiti ovaj spor”, rekao je Stipić.


Povratak u školu ovisi o premijeru


U Vladu su stigli i predsjednica Sindikata učitelja, Sanja Šprem, kao i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec. Mihalinec je rekao da će Plenkoviću i Vladi predstaviti odgovor učitelja i nastavnika o posljednjoj ponudi Vlade.


“Ovisno o odluci premijera, učenici će se vratiti u škole. Premijer treba donijeti uredbu o koeficijentima i tada ćemo se vratiti u školske klupe”, rekao je Mihalinec.


Upitan je i što će se učiniti ukoliko dođe do zabrane štrajka. “Štrajk ide dalje, a ukoliko dođe do zabrane štrajka, sigurno ćemo postupiti po sudskoj odluci”, rekao je Mihalinec.


Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, rečeno je na konferenciji za novinare.


U osnovnim školama na referendumu je sudjelovalo 31.670 zaposlenih, dok se u srednjim školama izjasnilo 14.046 zaposlenika.


Aladrović iznenađen odbijenicom prosvjetara


Vlada je u zadnjoj ponudi predložila povećanje plaća zaposlenima u obrazovanju kroz dodatke od 3+1+1 posto i povećanje osnovice svim javnim službama za 6,12 posto.


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je kako je iznenađen odbijenicom prosvjetara, ustvrdivši da je ponuda Vlade bila konstruktivna i kvalitetna, te je, kao i premijer, najavio da će se još danas sastati sa sindikatima.


Iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja opći štrajk u osnovnim i srednjim školama, te povremeni štrajkovi na fakultetima.


Jutros je objavljeno da je 88 posto štrajkaša iz Sindikata Preporod odbilo Vladinu ponudu, pa će i taj obrazovni sindikat nastaviti štrajk u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju njegove podružnice.


Mihalinec: Prosvjetari pokazali da se ne misle cjenkati


Prosvjetni radnici na izjašnjavanju su odbili ponudu Vlade o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.


Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je kako su prosvjetari izjašnjavanjem pokazali da se ne misle cjenkati i jasno rekli da svoj status žele riješiti preko koeficijenata.


Danas će sindikalna tijela analizirati rezultate i donijeti daljnje odluke o načinima i oblicima pritiska. U ponedjeljak se nastavlja opći štrajk, poručio je Mihalinec.


Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će sa sindikalcima stupiti u kontakt kada se objave rezultati izjašnjavanja, te će ovisno o tim rezultatima Vlada poduzeti sljedeće korake.


Današnjim danom štrajka, učenici u osnovnim i srednjim školama propustili su tri tjedna nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, danas će školama biti poslane opcije za nadoknadu nastave koju su učenici izgubili zbog štrajka.


Plenković: Od početka štrajk u školama ima neobične konotacije


Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sudjelovanja na konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici osvrnuo se na tijek pregovora sindikata i Vlade, kao i zahtjeve prosvjetara, piše N1.


Upitan koji će biti daljnji koraci ukoliko sindikati odbiju ponudu Vlade, Plenković je kazao: “Vidjet ćemo. Morat ćemo čuti od njih direktno kako su oni ocijenili taj proces”.


Kazao je kako Vlada uvijek ima nešto u planu, ali kako će više reći nakon razgovora sa sindikatima.


“Ja mogu sad samo apelirati na nekakav razum i ratio. Ja mislim da od početka štrajk u školama ima neobične konotacije. On se odnosi na djecu i na djecu su svi najosjetljiviji”, ističe Plenković.


Ističe kako će se i dalje tražiti rješenje za okončanje štrajka. “Što se tiče Vlade. Ako ima jedna Vlada koja je učinila puno iskoraka u svim sferama društva, to je ova. Mi vodimo toliko odgovornu politiku da ne želim reći na kraju mandata ostavljam vam ove minuse”, rekao je premijer.


“Ako krenem putem nerazumnog, neracionalnog zaduživanja i trošenja više nego što imamo, u svim segmentima ćemo osjetiti korake unazad. Ako promijenim trend, neće biti dobro ni za koga. Rješenje koje smo ponudili je po mom sudu bilo jako dobro. Ljudi koji su bili na sastanku, mislim da su imali osjećaj da mogu vjerovati ovoj Vladi”.


Na pitanje nije li trebalo već prije povećati ponudu sindikatima, a ne čekati da štrajk započne, Plenković je rekao: “Ako dođu predstavnici profesora i učitelja organizirati koncert ispred Banskih dvora, ja sam rekao da odmah dođu na sastanak. Nakon par tjedana kad smo sagledali – kao zalog povjerenja mi ćemo vam dati na plaću odmah 2 posto. Ako to nije viđeno kao znak volje da se nešto riješi, ne može se reći da nismo radili iskorake”, prenosi N1.