Jasna poruka

Sastanak u Rapcu: Talijanski Fincantieri najizgledniji novi vlasnik 3. maja

Aneli Dragojević Mijatović

Normalno je, nama je normalno, da jednom takvom procesu mora doći kraj. Podvlači se crta i ako ćemo kretati naprijed, kretat ćemo zdravo i od početka, kaže ministar gospodarstva



RABAC Nakon sastanka s ministrom Horvatom u Rapcu, primorsko goranski župan Komadina i predstavnici kriznog stožera 3. maja uputili su relativno optimistične poruke radnicima i javnosti. Komadina kaže da ga je ministar uvjerio da se radi na rješavanju problema brodogradnje, vjeruje da će svaki dionik odraditi svoj dio posla, te vjeruje, kaže, u nastavak proizvodnje brodova na Kvarneru. 


– Veseli da postoji interes ulagača za brodogradilišta, istina, u ovom trenutku više za 3.maj, rekao je Komadina.


Predsjednik kriznog stožera 3. maja Predrag Knežević škveranima je poručio da je razgovor s ministrom dosta ugodno prošao.




– Nazire se početak kraja ove agonije, da bi se mogla razriješiti, a imamo tu i Fincantieri koji je očito najizgledniji ponuđač, otkrio je Knežević, dodajući da vjeruje da će doći do rješenja.


Horvat: Potencijalni kupci ne žele plaćati stare dugove


Ministar gospodarska Darko Horvat ranije je u Rapcu je odgovarao na pitanja novinara o brodogradnji, Uljaniku i 3. maju.


– Što se tiče 3.maja i Uljanika, jedan smo radikalni rez već primijenili: rekli smo, zaboravite filozofiju kojom ste radili proteklih godina. Jer ugovarati brodove na način da oni već u samom startu produciraju gubitke, više nije moguće i mislim da se više nikad ne bi trebalo ponoviti. Država će odnosno porezni obveznici morati sanirati one procese u koje se ušlo vrlo lakomisleno i bez ikakvih analiza, rekao je.


Godina 2015 ključna je u tom smislu jer je velika količina jamstava temeljem kojih su se trebali graditi brodovi, temeljem kojih su podizani krediti, ugovarani avansi, podizana odnosno verificiran s namjerom da do tih radnji ustvari nikad ne dođe, dodaje.


– Normalno je, nama je normalno, da jednom takvom procesu mora doći kraj. Podvlači se crta i ako ćemo kretati naprijed, kretat ćemo zdravo i od početka, kaže.


Vjerodostojni strateški partneri


I Uljanik i 3. maj moraju dobiti vjerodostojne strateške partnere, s kojima će nastaviti brodograđevnu industriju u Rijeci i Puli, ističe.


– Oni su tu, s njima se razgovara, a da li će prihvatiti uvjete koje im možemo u ovom trenutku osigurati…No, vrlo je jasna filozofija i jasni modeli restrukturiranja i dokapitalizacije – nitko tko želi ući u partnerstvo ne želi plaćati tuđe i stare dugove. Ako ćemo se i moći transformirati na raj način, ti stari dugovi morat će u jednom trenutku sjesti na državni proračun, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat novinarima danas u Rapcu na konferenciji o digitalizaciji.


Na panelu “pitajte Vladu”, primorsko goranski župan Zlatko Komadina pitao ga je – ima li kakav digitalni plan za 3. maj a Horvat veli da bi ga do kraja dana trebao dobiti u digitalnom obliku.


“Odluke su pred donošenjem i bit če u idućih 14 dana radikalnih rezova” rekao je.


Poslije je novinarima još kazao da npr. model za Agrokor ništa nije koštao porezne obveznike no ovdje nema takvog rješenja jer smo došli do toga da je perspektiva ovih brodogradilišta na prihodnoj strani jednaka nuli, kazao je Horvat. Navodno je u tijeku njegov sastanak s Komadinom…


Komadina: Trebalo je raditi brže


Primorsko goranski župan Zlatko Komadina u Rapcu je komentirao stanje u brodogradnji. Veli da je ministru financija Zdravku Mariću rekao da će izloženost države prema brodogradnji ovdje biti i veća od spomenute 4 milijarde kuna.


– Da se adekvatno reagiralo od strane uprave Uljanika ali i Ministarstva gospodarstva, moglo se tada prihvatiti plan restrukturiranja težak 2 milijarde kuna jer bi se tako završili brodovi u Puli i Rijeci pa bi izloženost države opet bila 2 milijarde ali sa živim brodogradilištima a ovako će izloženost možda biti veća i od 4 milijarde – sa mrtvim brodogradilištima, kaže Komadina, dodajući da vrijeme ovdje nije saveznik.


Inače, ministar Marić jučer je rekao da cijeli teret, od potencijalno 4, 2 milijarde, proračun može podnijeti bez da to uspori fiskalnu konsolidaciju. Guverner Vujčić Uljanik vidi kao fiskalni rizik koji, smatra, može nauditi fiskalnoj konsolidaciji.