Opet zapelo

Sastanak Vijeća za suradnju HDZ-a i Mosta nije održan: Blokiran izbor zamjenika i pomoćnika ministara

Zlatko Crnčec

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Saborski zastupnik Mosta Ivan Kovačić najavio je u utorak da će se Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta sastati u srijedu. Most i Domoljubna koalicija tek pregovaraju o kvotama za imenovanja, koje su slične kao one za izbor ministara. Veliki bi problem mogao  biti i izbor za druge funkcije poput mjesta u upravnim vijećima i nadzornim odborima gdje će se isto dugotrajno pregovarati kako bi se imenovala ova tijela



ZAGREB  Iako najavljen za jučer sastanak Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta ipak se nije održao. Što pak znači da je praktički nemoguća misija postao izbor zamjenika ministara, a kamoli njihovih pomoćnika do sljedeće redovne sjednice Vlade koja će se održati u četvrtak. U vladajućoj je koaliciji čini se definitivno zapelo oko toga na koji će se način donositi odluke, te se slobodno može reći da je nastupila blokada za koju se trenutno ne zna na koji bi način ona mogla biti uklonjena u nekom kraćem roku.



Saborski zastupnik Mosta Ivan Kovačić najavio je u utorak da će se Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta sastati u srijedu, 10. veljače, te istaknuo kako i jedna i druga strana rade na svojim prijedlozima za ministra branitelja i zamjenike ministara. »Jedna i druga strana rade na svojim prijedlozima i sastajemo se sutra«, rekao je Kovačić novinarima ispred Hrvatskog sabora, gdje je dao izjavu vezano za primjenu novoga Zakona o sportu. Na upit imaju li spremna rješenja za zamjenike i ministra branitelja, Kovačić je kratko poručio: »Bit će«. Potvrdio je kako Most želi da pomoćnici u ministarstvima koje su dobili također budu iz Mosta. »Ako smo se već odlučili za pojedina ministarstva, ne zato što su nam bili najdraža, nego zato što smo te reforme unutar tih ministarstava možda i najviše komunicirali s javnošću, želimo da te reforme s našim ljudima i provedemo«, kazao je. Odbacio je nagađanja da Most želi ljude i u upravama državnih poduzeća. »Javna poduzeća su nešto sasvim drugo. Najbolje bi bilo da smo uzeli još promet i pomorstvo pa da smo uzeli kompletna javna poduzeća u Hrvatskoj«, izjavio je Kovačić. (H)





– Trenutno smo praktički tek na utvrđivanju kvota pojedinih stranaka vladajuće većine kao i kriterija koji bi vrijedili za ljude koji su u konkurenciji da postanu zamjenici ili pomoćnici ministara. Sada čekam da me pozovu i kažu mi hoće li danas biti sastanka. Ne znam još hoće li ga biti, rekao nam je jučer rano popodne jedan član Vijeća za suradnju.


Ostale pozicije


Kako se može neslužbeno doznati, jedan od problema koji su zadesili vladajuću koaliciju jest i taj da Sporazum koji su potpisali Domoljubna koalicija i Most regulira samo kvote u Vladi koje pripadaju pojedinoj strani. U skladu s tim sporazumom Domoljubnoj koaliciji pripada 14, a Mostu šest ministarskih pozicija. Isti će se omjer primijeniti i u slučaju zamjenika ministara – Most će ih dobiti šest, ali u onim ministarstvima u kojima nema svog ministra. Međutim, upućeni izvori u vladajućoj koaliciji govore da je pravi problem u tome što u Sporazumu nema ni riječi o kvotama za ostale pozicije, u prvom redu one koje se odnose na pomoćnike ministara. Nakon pomoćnika problem bi, kažu upućeni, mogle postati i druge funkcije kao što su mjesta u raznim upravnim vijećima i nadzornim odborima gdje će također trebati dugotrajno pregovarati kako bi se imenovala ova tijela.


Usmeni dogovori?


– Ovu blokadu mogli bi svojim dogovorom riješiti samo Tomislav Karamarko i Božo Petrov. Bilo je čak nekog govora da bi se oni mogli pojaviti na sjednici Vijeća za suradnju kako bi se ubrzao cijeli postupak, kaže jedan član Vijeća. 


Kako se može neslužbeno doznati problem predstavlja i činjenica da se predstavnici Mosta na sjednicama Vijeća pozivaju i na neke usmene dogovore Karamarka i Petrova o kojima pojma nemaju ni članovi HDZ-a u tom tijelu, a kamoli predstavnici ostalih stranaka Domoljubne koalicije.


Sporazum Domoljubne koalicije i Mosta potpisan je 23. siječnja uvečer nekoliko sati prije nego što je Sabor izglasao povjerenje Vladi.  Njime je predviđeno osnivanje Vijeća za suradnju kao tijela koje će »najmanje jednom mjesečno raspravljati o svim pitanjima od temeljne važnosti«.