Otvoreno pismo

Saša Zelenika piše predsjednici: Preferirate kvislinšku tvorevinu

Tihana Tomičić

Snimio Vedran KARUZA / Nl arhiva

Snimio Vedran KARUZA / Nl arhiva

"Vi očito preferirate kvislinšku marionetsku državu koja je ne samo napravila nezamislive zločine, nego i tuđincima poklonila velike dijelove naše domovine. Doslovno se može reći da biste, da nije bilo partizana, Vi u najboljem slučaju bili predsjednica neke talijanske province ili Land-a nekog 4., 5. ili 6. Reicha. Uz to, time ste se i još jednom svrstali uz povijesni revizionizam pseudo-povjesničara čiji ste sljednik", piše Zelenika



RIJEKA  Bivši pomoćnik ministra znanosti Saša Zelenika napisao je i objavio otvoreno pismo predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović uz Dan pobjede.


   »Iako opetovano deklarativno navodite da želite biti predsjednica svih hrvatskih građana, svakim danom svojega mandata Vi me uvjeravate da niste i ne možete biti moja predsjednica. Doista, još u izbornoj kampanji za mjesto predsjednice RH ste se služili lažima i obmanama pokazujući pritom katastrofalno nepoznavanje Ustava RH i uopće principa moderne građanske i liberalne države.


Na inauguraciji ste se pak okružili notornim kriminalcima, (ne samo ratnim) zločincima i ustašofilima. Micanjem Titove biste, šuljanjem u Jasenovac u kontrastu s davanjem državničkih atributa blajburškom derneku te izbjegavanjem službenih posjeta mjestima obilježavanja značajnih obljetnica pobjede antifašističkog rata, još jednom ste negirali same temelje ustavnog poretka RH, ali ste se i pridružili otvorenom anti-antifašizmu i desnilu zajedničarskog pokreta iz kojega ste politički potekli.





Na pitanje podržava li svog bivšeg pomoćnika u ovako oštroj kritici predsjednice, bivši ministar Željko Jovanović kaže: »Kolega Zelenika svojim pismom želi dići glas protiv sve snažnijeg i glasnijeg povijesnog revizionizma koji buja u formi anti – antifašizma čemu svojim nespretnim potezima i izjavama veliki doprinos daje i aktualna predsjednica s kojom smo odrastali u istom gradu i istom vremenu, pa je tim više naše čuđenje veće! «



Time, nasuprot ogromnim žrtvama, ne samo Vaših i mojih predaka, nego i cjelokupnog našega naroda tijekom Narodnooslobodilačke borbe, koju su na prostorima Hrvatske ali i cijele Jugoslavije iznijeli upravo Hrvati – za koje je Nazor ustvrdio da se u NOB-u »napokon bore za sebe«, Vi očito preferirate kvislinšku marionetsku državu koja je ne samo napravila nezamislive zločine, nego i tuđincima poklonila velike dijelove naše domovine.


Doslovno se može reći da biste, da nije bilo partizana, Vi u najboljem slučaju bili predsjednica neke talijanske province ili Land-a nekog 4., 5. ili 6. Reicha. Uz to, time ste se i još jednom svrstali uz povijesni revizionizam pseudo-povjesničara čiji ste sljednik«, napisao je Zelenika, pozdravivši na kraju sa »Smrt fašizmu!«.