Očekivana procjena

Šantić: Fitchov potez motiviran bržim rastom BDP-a i financijskim poboljšanjima

Hina

Treba vidjeti kako će se nastaviti dinamika provođenja reformi i kako će se kretati ovogodišnji proračunski manjak, o tome će ovisiti hoće li u ovoj godini doći do poboljšanja i samog rejtinga - Zdeslav Šantić / NL arhiva

Treba vidjeti kako će se nastaviti dinamika provođenja reformi i kako će se kretati ovogodišnji proračunski manjak, o tome će ovisiti hoće li u ovoj godini doći do poboljšanja i samog rejtinga - Zdeslav Šantić / NL arhiva

Kako bi se podigao i sam rejting, treba nastaviti s reformama i smanjenjem deficita i javnog duga, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke



ZAGREB Povećanje izgleda za hrvatski rejting agencije Fitch očekivani je potez, s obzirom na ubrzanje rasta gospodarstva, ali i poboljšanja u javnim financijama, a kako bi se podigao i sam rejting, treba nastaviti s reformama i smanjenjem deficita i javnog duga, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.


Agencija Fitch zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na ‘BB’ i kratkoročni na ‘B’, no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2003. godine.


»To je očekivani potez, s obzirom da je krajem prošle godine agencija Standard & Poor’s povećala izglede iz negativnih u stabilne. Rezultat je to prije svega bržeg gospodarskog rasta, ali i poboljšanja u javnim financijama. Proračunski manjak u prošloj godini vjerojatno će biti manji od planiranoga, oko 2 posto, a zabilježeno je i smanjenje javnoga duga po prvi puta od izbijanja krize«, kazao je u subotu za Hinu Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.




Povećanje izgleda za hrvatski rejting Fitch je obrazložio smanjenjem proračunskog deficita na procijenjenih 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2016. godini, što je znatno manje od 2,6 posto, koliko je prvotno planirano.


Rezultat toga je primarni suficit koji je doveo do smanjenja javnog duga na procijenjenih 84,8 posto BDP-a, po prvi put od 2007. godine, ističe Fitch u izvješću.


»Na potez Fitcha vjerojatno je utjecalo i to što je politička situacija puno stabilnija nego što je bila kod prijašnjih procjena«, kaže Zdeslav Šantić.


Lokalni izbori mogli bi odgoditi neke strukturne reforme


Kao razlog poboljšanju izgleda u Fitchu navode i da su popustili politički rizici nakon formiranja nove koalicijske vlade u listopadu 2016. »HDZ i MOST su ponovno u savezu, no ova koalicija mogla bi biti stabilnija, s obzirom na promjenu u vodstvu HDZ-a i većoj većini u parlamentu«, ocjenjuje Fitch.


Analitičari te agencije procjenjuju da je rast BDP-a u 2016. iznosio 2,8 posto, zahvaljujući rekordnoj turističkoj sezoni i boljoj apsorpciji EU fondova, a da bi u 2017. mogao dosegnuti između 2,5 i 3,0 posto.


»No, upozorava se na to da su javni i inozemni dug iznad razina na kojima su u usporedivim gospodarstvima, a ukazuje se i na slab potencijal za rast gospodarstva«, kaže Zdeslav Šantić i ističe da treba intenzivirati reforme, bez obzira na poboljšanja trendova.


Fitch, pak, napominje da bi predstojeći lokalni izbori mogli povećati napetosti unutar koalicije i odgoditi neke strukturne reforme te smatraju da će politička agenda do 2020. biti jasnija nakon tih izbora.


Očekujemo da bi Hrvatska mogla izaći iz Procedure prekomjernog deficita


»Te reforma trebale bi osigurati da sadašnji pozitivni gospodarski trendovi budu strukturne, a ne više cikličke prirode, odnosno dugoročnije i da se ubrza potencijalni rast BDP-a«, kaže Šantić.


Fitch u izvješću navodi da bi pozitivni pomaci u pogledu hrvatskog rejtinga mogli uslijediti nastavi li se fiskalna konsolidacija koja će jamčiti značajno smanjenje udjela javnog duga te ako se povećaju izgledi za rast i konkurentnost.


»Pozitivni signali iz rejting agencija su dobrodošli, pogotovo jer će ova godina biti vrlo izazovna, s obzirom da na naplatu dospijeva značajan dio javnog duga. U ovoj godini očekujemo da bi Hrvatska mogla izaći iz Procedure prekomjernog deficita (EDP), ali treba vidjeti kako će se nastaviti dinamika provođenja reformi i kako će se kretati ovogodišnji proračunski manjak. O tome će ovisiti hoće li u ovoj godini doći do poboljšanja i samog rejtinga«, zaključuje Zdeslav Šantić.


Fitch je već druga rejting agencija koja je u zadnjih mjesec i pol dana poboljšala izglede za hrvatski rejting – Standard&Poor’s je podigao izglede s negativnih na stabilne polovinom prosinca lani.


Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Fitch, S&P i Moodys i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada još samo Moody’s drži negativne izglede, dok ih Fitch i S&P drže stabilnima.