Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
26. ožujka 2019.
Borba za HDZ

Sanja Bilač u otvorenom pismu traži ostavku Jadranke Kosor

Jadranka Kosor, Foto: D. JELINEK
Jadranka Kosor, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2012. u 11:21 2012-03-06T11:21:18+01:00

Zbog ozbiljnosti situacije i prijetećih razvoja događaja tražim Vašu neopozivu ostavku na mjesto predsjednice stranke“, navodi Bilač, koja smatra kako je Kosor osim iskazivanja nepoštivanja članstva, lošim strateškim odlukama ugrozila budućnost stranke

Vijećnica HDZ-a u splitskom Gradskom vijeću Sanja Bilač u otvornom je pismom zatražila ostavku predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor poručivši joj da nije dorasla biti predsjednicom stranke te da  ugrožava budućnost HDZ-a.

»Zbog ozbiljnosti situacije i prijetećih razvoja događaja tražim Vašu neopozivu ostavku na mjesto predsjednice stranke“, navodi Bilač, koja smatra kako je Kosor osim iskazivanja nepoštivanja članstva, lošim strateškim odlukama ugrozila budućnost stranke.

U pismu pita predsjednicu HDZ-a zašto nije na vrijeme okupila releventnu koaliciju koja se mogla ozbiljno i odgovorno suprostaviti koaliciji lijevog centra, te joj zamjera što je u IX. i X. izbornoj jedinici sklopila koaliciju sa Željkom Kerumom za kojeg je ustvrdila da je „čovjek koji je priznao ratno profiterstvo“.

»Tu ste koaliciju dogovorili bez  suglasnosti članstva i bez odluke predsjedništva. Samo je jedan zaključak: niste dorasli biti predsjednica HDZ-a, jer ne razumijete ili ne znate kako se vodi politika što Vas ne abolira od odgovornosti“, navodi Sanja Bilač.

Bilač kritizira događaje tijekom unutarstranačkih izbora, kao što su masovna učlanjenja, smjene ogranaka po Hrvatskoj (Osijek, Vukovar...), jednostrano nadziranje izbornih rezultata, nelegalno smjenjivanje članstva stranke (nacionalni odbor), brisanje članova iz stranke, zastrašivanje članstva. Ocjenjuje kako je paradoksalno da ovakvu politiku vodi osoba koja sebe predstavlja političarkom 21. stoljeća, a s druge strane »Vaše političko djelovanje karakterizira boljševizam i njegovanje kulta ličnosti“.

 Bilač također zamjera Kosor da je njena politika dovela HDZ do „najlošijeg rezultata u povijesti“, te ju upozorava kako HDZ postaje ozbiljna žrtva takve politike, jer se „ovakvim unutarstranačkim izborima ne otvara perspektiva, budućnost i demokracija stranke“.

Kaže kako sadašnji izborni model ugrožava ozbiljne i kvalitetne kandidate, njihovu kandidaturu, a stranci omogućava isključivo nastavak trgovanja i poltronstva kao konačan rezultat.

Navodeći da je otvoreno pismo namijenjeno i svim članovima predsjedništva i članovima HDZ-a,  Bilač je pozvala članove predsjedništva da spriječe „ovakav nedemokratski izborni sustav“, te predlaže sazivanje sjednice predsjedništva na kojoj će se „poništiti već raspisani nedemokratski izbori i donijeti odluka o izvanrednom saboru stranke na kojem će se promijeniti sadašnji izborni model na model jedan čovjek-jedan glas, a nakon toga odmah treba raspisati demokratske izbore unutar HDZ-a“.  

»Članstvo HDZ-a ne smije više biti samo broj. Svaki član ima pravo i mora preuzeti odgovornost u izboru vodstva stranke. Nedopustivo je zloupotrebljavanje više od 200.000 članova kao alibi za veliku stranku, a samo 2500 članova bira vrh stranke, navodi uz ostalo Sanja Bilač u otvorenom pismu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka