Treći dan obrane

Sanader tvrdi da se Fiolić nagodio s tužiteljstvom u slučaju Planinska, prozvao i Kosor i Čobankovića

Hina

Foto N. Reberšak

Foto N. Reberšak

Kazao je i da bi u slučaju da mu je Fiolić zaista donio 10 milijuna kuna i milijun eura u kutiji za hrenovke sigurnost pred kućom to »provjerila, registrirala, napraavila zapisnik i proslijedila upit svom šefu što da s tim radi«



Bivši premijer Ivo Sanader svoju je opsežnu obranu u slučaju Planinska završio tvrdnjom da on i njegova obrana imaju “pouzdane informacije” kako je Stjepan Fiolić, koji je priznao da je Sanaderu dao mito, prije suđenja sklopio nagodbu s Državnim odvjetništvom. 


“Želim znati koji su elementi i uvjeti nagodbe i vodi li se još koji postupak protiv njega budući je jedini svjedok optužbe”, kazao je Sanader.


Zatražio je i nagodbu koju je s tužiteljstvom navodno zaključio bivši ministar Petar Čobanković prije nego što je također priznao sve Uskokove optužbe u ovom slučaju pa je sporazumno osuđen na rad za opće dobro.




“Tražimo i nagodbu koja je zaključena u DORH-u, a prije sudske nagodbe, kako bismo utvrdili pod  kojim je uvjetima sklopljena i vodi li se još koji postupak protiv njega i je li ostvario beneficije temeljem svjedočenja protiv mene”, kazao je Sanader.


Dodao je kako nagodbe moraju biti transparentne te da obrana mora znati uvjete pod kojima su sklopljene. “A i sud bi, prema našem mišljenju, morao znati elemente nagodbe kako bi ispravno mogao valorizirati iskaze i eventualno otkririt skrivene motive i ustanoviti prave motive. Ukoliko nema formalnih nagodbi tražimo podatke o tome vode li se protiv njih neki drugi postupci i, ako vode, u kojem su stadiju, kako bi sud mogao utvrditi je li njihovo iskazivanje – terećenje mene – uvjetovao nekom neformalnom nagodbom”, zaključio je Sanader koji nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva, Fiolića ili njegovih odvjetnika.


Za sve okrivio Kosor, Čobankovića i Fiolića


Sanader je i trećeg dana svoje obrane u slučaju Planinska ponovio da su za kupoprodaju sporne nekretnine, nakon čega je Sanader navodno primio 17 milijuna kuna provizije, u cijelosti odgovorni njegova tadašnja zamjenica Jadranka Kosor, Čobanković te Fiolić za kojega tvrdi da bez provjere nije mogao ući u njegovu kuću.


U ovom slučaju Sanader je optužen da je primio mito nakon što je Čobankovićevo ministarstvo 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru u obiteljsku kuću odnio mito u kutiji za hrenovke.


Snader je u obrani ponovio je da je odluka o kupnji zgrade donesena, bez prethodne rasprave na užem kabinetu, na sjednici na kojoj on nije bio nazočan, a vodila ju je Kosor. 


“Ne znam koji su bili njeni motivi da to uvrsti u dnevni red, ali je činjenica da ju je uvrstila bez rasprave na užem kabinetu i baš onda kad mene nije bilo na sjednici. Je li htjela učiniti uslugu Čobankoviću zbog njegova prijateljstava s Fiolićem? Je li imala neke druge motive. Ne želim o tome spekulirati”, kazao je Sanader.


Tvrdi da se Kosor uplašila njegova povratka na političku scenu


Također je ustvrdio da je laž sve što su, protiv njega, posvjedočili Fiolić i Čobanković, ali i Jadranka Kosor koja je rekla da je Sanader na užem kabinetu 2009. podrobno objasnio da je kupovina te zgrade u interesu vlade i države.


Na pitanje sudskog vijeća zašto bi Jadranka Kosor inicirala njegov kazneni progon, što je više puta ustvrdio tijekom obrane, Sanader je kazao da se 3. siječnju 2010. uplašila njegove najave da će se vratiti u politiku i stranku. Idući dan, ustvrdio je, Kosor se sastala s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, dogovorila kazneni progon i Sanadera isključila iz HDZ-a.Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi u ovm slučaju i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.


Suđenje se nastavlja u petak, 5. veljače, kada će Fiolić dopuniti svoju obranu.