Državni protokol

Samo u Hrvatskoj: Glavni državni odvjetnik i Uskokov optuženik opet će sjediti zajedno, evo kad i gdje

Dražen Ciglenečki

Protokol je u istu ložu smjestio Milana Bandića koji ima status optuženika i čelnika institucije koja ga kazneno progoni Dražena Jelenića / Foto Josip REGOVIC/PIXSELL

Protokol je u istu ložu smjestio Milana Bandića koji ima status optuženika i čelnika institucije koja ga kazneno progoni Dražena Jelenića / Foto Josip REGOVIC/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik je u Redu prvenstva pod rednim brojem 20, a gradonačelnik glavnoga grada je 21. Na ovaj se akt jučer pozvala i Vlada, naglašavajući da je na osnovi njega određen raspored sjedenja



ZAGREB  Zakon o izboru predsjednika Republike ne propisuje da novi šef države svečanu prisegu mora položiti na Markovom trgu, ali tako se to uvriježilo još devedesetih godina. U slučaju da Zoran Milanović svoju inauguraciju ne premjesti negdje drugdje, za nešto više od mjesec dana glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ponovo bi trebali sjediti zajedno.


Baš kao što je to u četvrtak navečer bilo u HNK-u, na koncertu povodom početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Činjenica je da je Bandić višestruko optužen za teške zlouporabe položaja i da ga institucija kojoj je na čelu Jelenić kazneno progoni, ali njih dvojicu naprosto spaja državni protokol. Postoji dokument pod nazivom Red prvenstva u Republici Hrvatskoj, u kojem su rangirani dužnosnici, pa je tako glavni državni odvjetnik pod rednim brojem 20, a gradonačelnik glavnog grada je 21. Na ovaj se akt jučer pozvala i Vlada, naglašavajući da je na osnovu njega određen raspored sjedenja.


Svečane prilike


To znači da će, ako Milanović ne promijeni mjesto inauguracije, pa uzvanika bude puno manje nego što ih stane na plato Trga svetog Marka ili, pak, ne uputi poziv Bandiću, kojeg je oštro napadao u predizbornoj kampanji, ili Jelenić odluči bojkotirati taj događaj, spomenuti dvojac prisegu izabranog predsjednika slušati sjedeći tik jedan uz drugoga.




U Uredu izabranog predsjedniku ističu da su si Bandić i Jelenić, otkad je potonji u travnju prošle godine preuzeo dužnost glavnog odvjetnika, sigurno već više puta u raznim svečanim prilikama pravili društvo. Nismo jučer uspjeli pronaći potvrdu za to, ali Jelenićevi prethodnici, Mladen Bajić i Dinko Cvitan, su, upravo zbog tog Reda prvenstva u Republici Hrvatskoj, u posebnim prigodama rutinski sjedili skupa s Bandićem, predmetom njihovih istraga.


Dakle, teško da Jelenić nije znao na koga će naići u loži HNK-a, u koju je bio smješten. Ipak, on nije eskivirao taj koncert niti je, kad je već došao, demonstrativno ustao i napustio kazalište. Ali, zato je jučer Jelenić uputio pismo Vladi u kojem je izrazio negodovanje »načinom na koji je bio uređen raspored sjedenja, s obzirom da se radilo o osobi protiv koje državno odvjetništvo vodi kaznene postupke«, a čime je »mogla biti pobuđena sumnja javnosti u samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i Državnog odvjetništva u cjelini«. Objasnio je u priopćenju i zašto je ostao s Bandićem u loži. »Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske smatra kako je ostanak u loži prema dodijeljenom mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događaju tako visokog međunarodnog ranga«, navodi se u priopćenju.


Loža broj sedam


Glavni državni odvjetnik kritizira organizatore koncerta jer mu, nakon što je najavio svoj dolazak, nisu osigurali primjerenije mjesto. Jelenić, međutim, poručuje da to što je u četvrtak sjedio u neposrednoj blizini Bandića nimalo ne utječa na postupanje Državnog odvjetništva protiv gradonačelnika Zagreba, koje je »propisano i vođeno isključivo odredbama relevantnih zakona.


Za razliku od glavnog državnog odvjetnika, Bandiću u loži HNK uopće nije bilo neugodno.


– Meni ništa nije neugodno, mogu vam reći da sam se ugodno osjećao. Program je bio fenomenalan. Sjedio sam u loži broj sedam, mislim, tamo gdje je protokol Vlade smjestio državne dužnosnike, pa i sudomaćina, gradonačelnika grada Zagreba, izjavio je Bandić.


Osvrnuo se i na kazneni postupak što se vodi protiv njega.


– Pravda na kraju pobijedi. Ovo nije 45. ili 46., ne možete vješati čovjeka. Institucija presumpcije nevinosti vrijedi i za zagrebačkog gradonačelnika, zaključio je Bandić. Uz njega i Jelenića, u istoj su loži bili i potpredsjednici Sabora Milijan Brkić, Željko Reiner i Furio Radin.