Skraćeni tjedan

Samo osam tvrtki tražilo ove godine pomoć za skraćenje radnog tjedna

Gabrijela Galić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



ZAGREB – Potporu za očuvanje radnih mjesta od početka godine zatražilo je osam tvrtki, a trenutno je tom mjerom obuhvaćeno 28 radnika.


Naime, poslodavac koji se suoči s privremenim padom poslovnih aktivnosti ili je ostvario gubitak u poslovanju te zbog toga ne može održati postojeću zaposlenost, umjesto da otpusti radnike može zatražiti pomoć države na najdulje šest mjeseci.


No, da bi država pokrila dio plaće radnicima za koje je uveden skraćeni radni tjedan, poslodavac mora izraditi program za očuvanje radnih mjesta za skraćivanje radnog vremene, odnosno za obrazovanje radnika.




Radni tjedan tako se može skratiti za maskimalno dva dana, a država radniku nadoknađuje do 40 posto iznosa plaće, odnosno maksimalno do iznosa minimalne plaće.


Od osam tvrtki koje su za svoje radnike zatražile potporu za nekadašnji »neradni petak« koji je skraćen i na »neradni četvrtak«, ona se isplaćuje u šest tvrtki koje zapošljavaju 28 radnika, a dva su zahtjeva još u obradi.


Koliko je radnika tim zahtjevima obuhvaćeni podatak je koji nismo dobili do zaključenja teksta. Pola do sada predanih zahtjeva za »pokrivanje« skraćenog radnog tjedna pristiglo je tijekom travnja, a i iz ukupnog broja radnika koji su u skraćenom radnom tjednu jasno je da je riječ o manjim tvrtkama.


Koje su tvrtke tražile pomoć države kako bi prebrodile teškoće u kojima su se našle na državnoj burzi za zapošljavanje ne mogu govoriti, jer bi time »povrijedili poslovni odnos« s korisnicima pomoći.