Sporna naknada

Samac don Ivan stavio u džep 17.000 kuna za odvojeni život – i nije jedini među zastupnicima!

P. N.

Don Ivan Grubišić / Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Don Ivan Grubišić / Snimio Roni BRMALJ / NL arhiva

Istu je mogućnost iskoristio neoženjeni dubrovački HDZ-ovac Frano Matušić, također neoženjeni SDP-ovacSaša Đujić, te SDP-ovka Dragica Zgrebec, dok SDP-ovac Hrvoje Nekić nije koristio pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji iako ima djecu

Možete misliti što hoćete o naknadi za smještaj i režije (2500 plus još 500 kuna) koje primaju saborski zastupnici čije je prebivalište udaljeno od Zagreba više od 50 kilometara, ali je ipak neporecivo da netko iz Zadra ili Osijeka, za razliku od sabornika iz glavnoga grada, ipak mora negdje spavati dok traje zasjedanje. Ali kako logički opravdati kad samac bez supruge i djece u zrelim godinama koristi i dodatak propisan za “odvojeni život od obitelji”?, piše portal Slobodne Dalmacije.  Takvo ponašanje nije protuzakonito, kažu nam pravnici koje smo konzultirali, jer je riječ o širokom tumačenju i korištenju prava, tj. naknada po konkretnoj odluci saborskog Odbora za izbor imenovanja i upravne poslove iz 2005. godine. Ali, što ćemo s moralom i odgovornošću prema biračima? Je li, s obzirom na poznate ekonomske okolnosti, opravdano očekivati da se zastupnici, za primjer ostalim sferama društva i raspolaganju državnim novcem, odreknu makar takvih privilegija ako je već previše očekivati i da ga vrate u državnu blagajnu?! Samo na ime naknada za tzv. odvojeni život (1000 kuna mjesečno, osim kad nema zasjedanja) Sabor je u prvih šest mjeseci prošle godine isplatio zastupnicima 565.018 kuna. To je nešto iznad polugodišnjeg prosjeka za 2014., u kojoj su na ime odvojenog života zastupnici ukupno podigli milijun i 6912 kuna, i nešto više od polugodišnjeg prosjeka za 2013., za koju su na koncu ukupno dobili milijun i 3038 kuna. Naravno, naknadu za odvojeni život imaju i državni službenici i namještenici.  Ali, vrag je, kako to obično biva, u detalju. Tako primjerice u Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike iz kolovoza 2013., u Članku 58., stoji kako “službeniku i namješteniku pripada naknada za odvojeni život od obitelji ako zbog mjesta stalnog rada, različitog od prebivališta njegove obitelji, živi odvojeno od obitelji”.  E sad, što ćemo s onima koji su na državnoj plaći, u imovinskoj su kartici naveli kako žive kao samci i nemaju djece, a ipak su uzimali ovu naknadu?  U donedavnom sazivu Sabora to je činio neovisni zastupnik don Ivan Grubišić, koji je u 2014. uredno podigao 11 tisuća kuna te u prvoj polovini 2015. još 6 tisuća upravo na ime odvojenog života od obitelji, što istodobno očito nije palo na pamet također neoženjenom dubrovačkom HDZ-ovcu Frani Matušiću, piše Slobodna Dalmacija.  Naknadu za odvojeni život je u prošlom mandatu uredno uzimala i mlada nada SDP-a, 34-godišnji Saša Đujić, iako je on neoženjen i bez djece. Đujić je tako preklani podebljao svoja godišnja primanja sa 10.935 kuna te sa još 6000 kuna u prvom polugodištu 2015. godine.  Naknadu za odvojeni život uzimala je i SDP-ovka Dragica Zgrebec (10.738 kuna u 2014. i 6 tisuća kuna u prvih pola lanjske godine), neudana i bez djece, kako je navela u svojoj imovinskoj kartici. Njihov stranački kolega Hrvoje Nekić, iako u braku i ima djece, nije koristio pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji.

 To, dakle, otvara pitanje tumačenja sadržaja formulacije “odvojenog života od obitelji”, koje je u praksi prepušteno savjesti samih zastupnika, jer je očito da tu naknadu nisu uzimali neki oženjeni zastupnici, koji usto imaju i djecu, a koristili su je neki kojima u zreloj dobi očito preteško pada odvojenost od mame i tate.



Da manipuliranje s korištenjem saborskih privilegija ipak nije neograničeno uvjerila se na svojoj koži koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak. Ona je na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nedavno nepravomoćno osuđena na 11 mjeseci zatvora, odnosno dvije godine uvjetno, zbog krivotvorenja putnih naloga za putovanja u Sabor tijekom 2012. godine. Ova SDP-ova zastupnica je vratila Saboru sporni iznos, što joj je sud uzeo kao olakotnu okolnost.  Podsjetimo, teretilo je se da je u Zagreb u više navrata putovala automobilom koprivničke Javne vatrogasne postrojbe pa onda te troškove prikazivala kao da je koristila vlastiti automobil. Zbog muljaža s putnim troškovima u iznosu većem od 12 tisuća kuna, bez imuniteta na zahtjev DORH-a je ostao i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković (HDSSB), koji je u Zagreb putovao gradskim automobilom, dok je u putnim troškovima stajalo da je putovao vlastitim automobilom. Osuđen je na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.


Veći troškovi


“To nije naknada za duševne boli što nisi s mamom i tatom ili zato što ne spavaš pored voljene žene. Ta se naknada naprosto pogrešno zove. Riječ je o tome da život na dva mjesta ima objektivno veće troškove. Čovjek neke troškove ne bi ni imao da ne radi ovaj posao”, kazao nam je jedan bivši saborski zastupnik, uz uvjet da ostane anoniman jer mu je, kako kaže, puna kapa “hajke na političare” pod izgovorom borbe protiv uhljeba.  Svojedobno se pisalo kako je naknadu za odvojeni život koristio i tadašnji SDP-ov zastupnik s Brača, kasnije ministar uprave, Arsen Bauk. U četiri godine ona se popela na 42.835 kuna. No, Bauk nam je poručio kako kao ministar uopće nije koristio tu vrstu naknade, a nije je, kaže, zatražio niti nakon povratka u saborske klupe. Dakle, očito da senzibiliziranje javnosti po ovom pitanju utječe na barem neke političare… Jedino nam je još kazao da bi bilo najpravednije rezati zastupničke plaće, jer ionako svi u Saboru nemaju pravo na naknade, čije bi rezanje zastupnike koji putuju dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na kolege iz Zagreba i uže okolice.  Na potezu je aktualna vlast, uostalom, zar nije upravo Most u kampanji najavljivao obračun s privilegijama političara?!